Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
09.06.2022 12:35

Autobusovú linku medzi Bratislavou a Hainburgom plánujú spustiť v septembri


Snímka zdroj: (tasr).


Autobusovú linku medzi Bratislavou a rakúskym prihraničným mestom Hainburg an der Donau by mali od 5. septembra obnoviť. Informovali o tom z Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorý sa na projekte finančne spolupodieľa s mestom Bratislava a spolkovou krajinou Dolné Rakúsko.


Keď autobusy medzi Bratislavou a Hainburgom začnú opäť premávať, očakáva sa prevádzka v režime takzvaného hodinového taktu a zároveň sa počíta s tým, že sa postupne obnoví počet cestujúcich na úroveň z roku 2019. V prípade dostatočného záujmu by sa mohlo prejsť na režim polhodinového taktu.

Linku môžu obnoviť vďaka zmluve s novým dopravcom Arriva, ktorý zabezpečuje od vlaňajšej polovice novembra v Bratislavskom kraji regionálnu autobusovú dopravu. Kontrakt umožňuje BSK objednávať prímestskú autobusovú dopravu aj v "záujmovom území kraja", čiže aj za hranicami kraja či štátu. Podmienkou BSK bolo, že na jej prevádzku prispejú aj ďalší partneri. Linka do Hainburgu bude súčasťou Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji.

Od 15. novembra minulého roka nie je v prevádzke žiadna autobusová linka spájajúca Bratislavu s jej rakúskym okolím. Pritom v rakúskej prihraničnej oblasti žije početná slovenská komunita dochádzajúca do hlavného mesta SR.

Naposledy linku prevádzkoval dopravca Slovak Lines. Jej zrušenie zdôvodnil dlhodobou vysokou stratovosťou a takisto chýbajúcou podporou zo strany slovenskej či rakúskej samosprávy. Komerčná linka dopravcu začala premávať na prelome rokov 2019/2020 po ukončení pôvodnej linky 901 prevádzkovanej Dopravným podnikom Bratislava a dotovanej mestom Bratislava.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.02.2022
Žiaci strednej zdravotníckej školy majú nový multifunkčný športový areál
Komplet nové vonkajšie ihrisko s altánkom a zrekonštruovanú vnútornú telocvičňu má župná Stredná zdravotnícka škola na Záhradníckej v Bratislave. Celková rekonštrukcia stála Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vyše 170 000 eur.
viac
30.03.2022
Autobusovú linku medzi Bratislavou a Hainburgom plánujú obnoviť
Zrušenú autobusovú linku medzi Bratislavou a rakúskym prihraničným mestom Hainburg an der Donau plánujú obnoviť. Na jej spolufinancovaní sa má podieľať hlavné mesto, Bratislavský samosprávny kraj (BSK) i spolková krajina Dolné Rakúsko. Objednanie linky zabezpečí BSK.
viac
08.04.2022
Poslanci schválili spolufinancovanie autobusovej linky do Hainburgu
Zrušená autobusová linka medzi Bratislavou a rakúskym prihraničným mestom Hainburg an der Donau by sa mala čoskoro obnoviť.
viac
07.09.2022
Bratislavu a Hainburg spája po desaťmesačnej pauze opäť autobusová linka 901
Po desaťmesačnej pauze spája Bratislavu a rakúske prihraničné mesto Hainburg an der Donau opäť autobusová linka 901. Od pondelka do soboty premáva po pôvodnej trase, teda cez obec Wolfstahl, prevažne v hodinovom intervale, v nedeľu každé dve hodiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %