Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
22.11.2023 11:05

AmCham: Slovensko skládkuje veľa odpadu, riešením je jeho energetické využitie


AmCham Slovakia - logo


Slovensko patrí medzi členské štáty EÚ, ktoré majú vzhľadom na množstvo vyprodukovaného odpadu nedostatočné kapacity na premenu odpadu na sekundárne zdroje energie alebo tepla.


Zároveň viac ako polovicu z 2,7 milióna ton odpadu ročne Slovensko skládkuje, upozornila Americká obchodná komora v SR (AmCham). Komora v utorok zorganizovala stretnutie odborníkov na tému "Odpad ako energia".         

"V najväčších ekonomikách EÚ sa ročne premení na elektrinu a teplo viac ako 30 % komunálneho odpadu a v Rakúsku je to viac ako 36 %. V EÚ spracúvajú okolo 88 miliónov ton odpadu ročne a vyrábajú elektrinu pre 19 miliónov a teplo pre 16 miliónov obyvateľov," uviedla komora po stretnutí. Podľa Európskej komisie by malo Slovensko znížiť mieru skládkovania na 10 %, a to do roku 2035, keďže v súčasnom nakladaní s komunálnym odpadom na Slovensku stále prevláda skládkovanie ako spôsob zneškodňovania odpadu.         

Nová vláda sa v najbližšom období podľa programového vyhlásenia zaväzuje prijať strategické rozhodnutie o výstavbe dostatočného množstva spaľovní ako najlepšieho riešenia pre spracovanie komunálneho odpadu. Ide o riešenie, ktorým sa má Slovensko zároveň vyrovnať so záväzkami uzatvárania skládok komunálneho odpadu a skládok pre toxický odpad.         

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) upozornil, že Slovensko potrebuje jasnú a predvídateľnú stratégiu nakladania s komunálnym odpadom. "Realita je, žiaľ, taká, že Slovensko v súčasnosti patrí v nakladaní s komunálnym odpadom medzi najzaostalejšie štáty EÚ. V roku 2010 vzniklo na Slovensku približne 1,8 milióna ton komunálneho odpadu. Dnes je ho o viac ako jeden milión ton viac, pričom za posledných 14 rokov nevznikla žiadna významná investícia v oblasti spracovania tohto odpadu," uviedol Taraba.         

Európska odpadová smernica stanovuje na rok 2035 cieľ recyklovať 65 % komunálneho odpadu a do toho istého roku povoľuje skládkovať iba 10 % odpadu. "Téma odpadu sa týka každého z nás. Je faktom, že Slovensko skládkuje veľa a nesprávne a dokonca nás za to Európska komisia zažalovala na Súdnom dvore EÚ. Veľká miera kompetencií je pritom na strane samospráv, a preto je dôležité, že AmCham Slovakia ponúka platformu pre dialóg medzi podnikateľmi, samosprávou a kompetentnými štátnymi organizáciami," dodala výkonná riaditeľka AmCham Slovakia Martina Slabejová.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2017
Envirorezort a ZMOS optimalizujú výšku poplatkov za skládkovanie
„Prezradiť definitívnu výšku pripravovaného zvýšenia poplatkov za skládkovanie komunálnych odpadov je v tejto chvíli predčasné,“ konštatoval pre Obecné noviny Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP).
viac
22.07.2019
Na Slovensku zrejme nepribudnú nové spaľovne komunálnych odpadov
Dokáže Slovensko do roku 2035 ukladať na skládky iba desať percent všetkých komunálnych odpadov? Podarí to aj bez investovania do nových spaľovní? Alebo sa mu cieľ so znižovaním skládkovania podarí naplniť iba hlavne recykláciou čoraz širšieho spektra i čoraz kvalitnejšieho triedenia odpadov?
viac
27.05.2020
Za odpad, ktorý končí na skládkach, najviac platia v Hlohovci či Šali
Väčšina Slovákov zaznamenala tento rok zvýšenie poplatkov za komunálny odpad. Z okresných miest, ktoré skládkujú, najviac za odpad platia v Hlohovci, Bánovciach nad Bebravou, Šali a Topoľčanoch.
viac
07.05.2021
Dva zásadne odlišné pohľady ako zabezpečiť znižovanie percenta skládkovania
Spomedzi viacerých cieľov obhajujúcich, čo je pre Slovensku najdôležitejším krokom pri zvládaní problematiky likvidácie komunálnych odpadov (KO), jednoznačne prevláda do roku 2035 postupné znižovanie skládkovania pod na 10 percent.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %