Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
21.10.2023 08:55

Agentúra integrovanej starostlivosti v Tornali uľahčila život desiatkam seniorov


Ilustračná snímka (TASR)


Aj vďaka podpore Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) pokračuje vo svojej činnosti unikátny projekt sociálnej starostlivosti. Ocenila ho aj prezidentka Zuzana Čaputová.


Národný projekt Agentúra integrovanej starostlivosti vznikol vďaka spolupráci Banskobystrického samosprávneho kraja, Európskej komisie a Svetovej banky ešte na jar minulého roka. Iniciatíva prináša prielom v poskytovaní sociálnej starostlivosti v regióne južného Gemera a na jej vznik sa kraju prostredníctvom iniciatívy Catching-Up Regions podarilo získať 1,2 milióna eur z európskych zdrojov.

Teraz sa zastupitelia všetkých strán stretli na spoločnej konferencii v kúpeľnej obci Číž, aby vyhodnotili fungovanie a vymenili si skúsenosti.

Agentúra integrovanej starostlivosti je zameraná na komplexnú pomoc a podporu seniorov tak, aby mohli čo najdlhšie zotrvať vo svojom prirodzenom domácom prostredí. Dopyt po starostlivosti o starších ľudí celoslovensky stúpa a existujúce zariadenia ho častokrát nestačia pokrývať.

Projekt sa v Tornali osvedčil. Aktuálne má približne 60 prijímateľov opatrovateľskej služby a mnohým ďalším klientom pomáha s objednávaním k lekárom, zabezpečovaním zdravotníckych pomôcok, komunikáciou s úradmi, poskytuje tiež odľahčovaciu službu a organizuje aj preventívne aktivity. Ďalším prínosom je, že Agentúra integrovanej starostlivosti dala prácu tridsiatke ľudí v regióne.

„Som presvedčený, že toto je jediná cesta pre celé Slovensko, ak sa chceme vyhnúť humanitárnej katastrofe, keď počet ľudí odkázaných na pomoc násobne prerastie možnosti sociálnych služieb. Zároveň je to spôsob, ako môžu ľudia odkázaní na pomoc iných čo najdlhšie zotrvať v pohodlí domova,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Prínos projektu vyzdvihla aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa účastníkom konferencie prihovorila formou videa.

„Tento projekt nielen odbremenil preplnené zariadenia, ale umožnil seniorom zostať doma, v ich prirodzenom prostredí. Opatrovateľská služba, ktorú potrebujú, príde za nimi. Inovácia, felxibilita, udržateľnosť, spolupráca viacerých aktérov na lokálnej úrovni, ale aj líderstvo vedenia Banskobystrického samosprávneho kraja, to sú piliere úspešného projektu,“ zdôraznila hlava štátu, ktorá v minulosti zariadenie v Tornali aj osobne navštívila.

Sociálne služby sú dlhodobo jednou z top priorít kraja. Dôkazom sú konkrétne výsledky. Podobný model, Centrá integrovanej sociálno-zdravotnej starostlivosti, spustila župa ešte v roku 2021 aj v ďalších troch mikroregiónoch v okresoch Lučenec, Banská Štiavnica a Veľký Krtíš a plánuje ich rozšíriť do ďalších šiestich regiónov.

Za ostatných päť rokov kraj investoval do sociálnych služieb viac ako desať miliónov eur. Za toto obdobie, teda roky 2017 až 2022, BBSK oproti predošlému vedeniu investoval do tejto oblasti dvojnásobne viac. Okrem podpory krajských zariadení, či už cez vlastné alebo eurofondové zdroje, kraj podporil aj obecných poskytovateľov sociálnych služieb, napríklad v Žiari nad Hronom, Novej Bani a v Brezne.

Autor: (ts-BBSK, Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2020
S pomocou kraja získali obce na svoje projekty už viac ako milión eur
Od polovice minulého roka ponúka Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja službu písania projektov pre malé obce. S jej pomocou sa už samosprávam podarilo získať viac ako milión eur na päť projektov, ďalšie sú v procese schvaľovania.
viac
09.12.2020
BBSK vyzval farmárov, aby dodávali lokálne potraviny pre jeho zariadenia
Základné suroviny, ktoré je možné dopestovať či vyrobiť v slovenských podmienkach, plánujú zariadenia v pôsobnosti župy odoberať od lokálnych farmárov, poľnohospodárov a producentov.
viac
16.06.2021
Banskobystrická župa našla riešenie na preplnené zariadenia sociálnych služieb
Demografickú krízu a nedostatok kapacít v zariadeniach sociálnych služieb bude Banskobystrický samosprávny kraj riešiť inovatívnym spôsobom.
viac
15.07.2021
V Detve začína pod hlavičkou BBSK ordinovať pľúcna lekárka
Banskobystrický samosprávny kraj slávnostne predstavil ďalšiu ambulanciu, v ktorej od 15. júla začína ordinovať pľúcna lekárka Jana Makasová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %