Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
12.02.2024 11:55

Online Rada ZMOS o návrhu zmien v dani z nehnuteľnosti


Združenie miest a obcí Slovenska - logo


Online rokovanie Rady ZMOS sa venovalo viacerým dôležitým témam, ale najmä návrhom zmien v dani z nehnuteľnosti, s ktorými bolo Združenie miest a obcí Slovenska oboznámené počas rokovania so štátnym tajomníkom Ministerstva financií SR.


Na online rokovaní Rady ZMOS v utorok 6. februára 2024 za účasti vyše stovky členov sa zúčastnil ako hosť vedúci Odboru miestnych daní a poplatkov Ministerstva financií SR Marek Kulka, ktorý predstavil a s členmi Rady ZMOS a Komory miest prediskutoval návrhy zmien v dani z nehnuteľnosti, ktoré sú v súčasnom štádiu len návrhy pracovného charakteru a vecou diskusie medzi rezortom financií a ZMOS. 

Navrhované zmeny v dani z nehnuteľnosti sú pokračovaním konsolidačných opatrení vlády a priebežným plnením vyhlásenia vlády SR. V časti vo verejných financiách sa uvádza, že sa navrhne zvýšiť daň z nehnuteľnosti s tým, že budú kompenzovať nepriaznivé účinky ohrozeným sociálnym skupinám a zároveň sa navrhne zvýšiť daň z druhej a ďalšej nehnuteľnosti na bývanie. 

Už minulý rok bol predstavený tento návrh prostredníctvom predbežnej informácie na SLOV-LEX-e. Prináša zmenu základu dane zo stavieb, a to zo súčasnej zastavanej plochy a príplatku za podlažie na podlahovú plochu a zdanenie druhej a ďalšej nehnuteľnosti na bývanie, t. j. domy a byty.

V nadväznosti na tieto návrhy prebehla počas rokovania Rady ZMOS obsiahla diskusia. ZMOS bude túto tému diskutovať s územím, bude témou rokovania odbornej Sekcie pre ekonomiku a financie, Predsedníctva ZMOS a ďalšieho rokovania Rady ZMOS.  „Ide o dve alternatívy, ktoré by mohli priniesť príjmy do rozpočtov miest a obcí. ZMOS bude o tom diskutovať. S daňami nehnuteľnosti sa je potrebné posunúť dopredu,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Božik počas online rokovania Rady ZMOS.

Ďalšími témami online Rokovania Rady ZMOS bola informácia z rokovania ZMOS s ministerkou zdravotníctva, kde vzišla úloha pre ZMOS zmapovať vo svojich radoch, čí máme v území lekárov – pediatrov, najmä vo vzťahu k zániku ambulantných pohotovostných služieb pre deti a dorast k júnu a septembru 2024. A tiež vo vzťahu k RLP a RZP.

Na rokovaní s Ministerstvom vnútra SR sme boli oslovení ministrom a prezidentom Policajného zboru k vyhláške dopravného značenia. Na základe požiadavky ZMOS sa má zastaviť vyhláška, ktorá upravuje nové dopravné značenie, čo by znamenalo zvýšené výdavky pre samosprávy. 

Na spoločnom rokovaní zástupcovia ZMOS informovali, že pripravujeme odvolací orgán pre objektívnu zodpovednosť, aby mestské polície mohli kontrolovať dodržiavanie rýchlosti v intraviláne aj extraviláne obcí. Budeme súčinní aj pri  vytváraní podmienok pre stabilizáciu policajného zboru. 

Rokovania Rady ZMOS sa venovalo interným témam ako príprave dvojdňového snemu ZMOS (28. - 29. mája 2024 v Bratislave), príprave predsnemovej Rady ZMOS (16. - 17. apríla 2024 vo Zvolene) a problematike DEUS-u v nadväznosti na avizované viaceré problémy sa uskutoční online rokovanie predstaviteľov DEUS-u a členskej základne ZMOS. 

Témou rokovania boli aj Obecné noviny, ktoré ZMOS plánuje sfunkčniť, čo najskôr ako mesačník ZMOS. Do územia poslali Obecné noviny faktúry, a preto ZMOS zdvorilo požiadal členské mestá a obce, aby tieto faktúry, pokiaľ to ich rozpočty umožňujú, uhradili. V nadväznosti na partnerstvo ZMOS a VVS, a.s. a zistenia NKÚ zorganizuje ZMOS v najbližších dňoch online zasadnutie Predsedníctva ZMOS, aby sa prediskutovali otázky a polemiky v nadväznosti na pripravovaný program VVS, a.s.

ZMOS vo februári navštívi Žilinský kraj. Deň ZMOS v Žilinskom kraji sa uskutoční 28. februára 2024. Spolu s partnerom Kvapka nádeje sa zúčastni diskusie na Katolíckej Univerzite v Ružomberku a vedenie ZMOS sa zúčastní na rokovaní regionálnych združení miest a obcí – RZ Liptova, Ružomberského regiónu a ZMO Turiec.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.07.2023
Viac ako 100 účastníkov na treťom online zasadnutí Rady ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik zvolal a viedol tretie online zasadnutie Rady ZMOS, ktoré sa uskutočnilo v utorok 4. júla 2023.
viac
14.07.2023
Štvrté online zasadnutie Rady ZMOS k mimoriadnej téme
Online rokovanie Rady ZMOS sa uskutočnilo k prerokovaniu stanoviska združenia k zrušeniu spoločného rokovania predsedu vlády SR zo zástupcami územnej samosprávy zo strany predsedu vlády SR, ktoré sa malo uskutočniť v stredu o 9:00 hod na Úrade vlády SR.
viac
09.10.2023
Online zasadnutie Rady ZMOS sa venovalo odpadom, eurofondom a školstvu
V poradí ôsme online zasadnutie Rady ZMOS sa venovalo aktuálnej problematike mechanicko-biologickej úprave odpadu, eurofondom a problematike sociálnych vecí.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %