Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
08.05.2021 12:45

Mobilné očkovanie je hlavná cesta, ako dostať vakcínu k najohrozenejším


Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (vľavo) s predsedom BBSK Jánom Lunterom.


Očkovacie centrum Banskobystrického samosprávneho kraja navštívil v piatok minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský spolu so štátnym tajomníkom Kamilom Százom. Okrem prehliadky centra absolvovali aj rokovanie s vedením BBSK, na ktorom otvorili všetky kľúčové témy týkajúce sa očkovania.


„Chcel by som poďakovať pánovi predsedovi, všetkým jeho kolegom a zdravotníckym pracovníkom, ktorí nám veľmi pomáhajú pri očkovaní, a to najmä zriadením vakcinačných centier a veľmi aktívnym prístupom pri zriadení mobilných očkovacích tímov. Toto je hlavná cesta ako dostať vakcínu k ľuďom, ktorí nemôžu prísť do nemocníc a očkovacích centier. Dá sa to spraviť jedine cez župy, ktoré už niekoľkokrát dokázali, že vedia organizovať, majú na to ľudí, energiu a nápady,“ povedal na dnešnom tlačovom brífingu po návšteve Očkovacieho centra Banskobystrického samosprávneho kraja v Banskej Bystrici minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Minister spolu so štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva Kamilom Százom dnes absolvoval rokovanie s vedením Banskobystrického samosprávneho kraja, na ktorom župa otvorila všetky kľúčové otázky týkajúce sa očkovania proti COVID-19.

„Som veľmi rád, že sme sa dnes mohli stretnúť, rozobrať naše skúsenosti a prejsť si bod po bode nové veci, ktoré nás čakajú. Mobilné očkovacie jednotky a vakcinačné centrá budeme prevádzkovať aj naďalej – táto pandémia je vojna, v ktorej môže byť obeťou každý z nás. Očkovanie je jediná cesta, ako z nej von,“ povedal po stretnutí predseda BBSK Ján Lunter.

Na rokovaní župa ministrovi predstavila nielen svojich osem očkovacích centier, ktoré zriadila v regiónoch tak, aby neboli od obyvateľov vzdialené viac ako hodinu jazdy autom, ale tiež stratégiu mobilného očkovania, funkčný systém nahradnici.sk pre registráciu náhradníkov a žiadateľov o mobilné očkovanie v obciach či priamo v domácnostiach a otvorila aj tému trasovania a dôležitosti kvalitných dát.

„Aj touto cestou by som sa chcel veľmi pekne poďakovať pánovi ministrovi, že prijal naše pozvanie. Bolo to prvé stretnutie na najvyššej úrovni s ministerstvom zdravotníctva, odkedy sme začali očkovaciu kampaň – prešli sme si každú jednu otázku a dostali sme relevantné odpovede. Zhodli sme sa na tom, že cesta ako zaočkovať najohrozenejšie skupiny ľudí nad 60 rokov vedie cez intenzívnu kampaň, osvetu a priblíženie sa k nim s vakcínou. Som veľmi rád, že sme našli zhodu v tom, že toto je cesta pre celé Slovensko,“ povedal vicežupan Ondrej Lunter s tým, že ak by v krajine operovalo 80 mobilných očkovacích jednotiek, do polovice leta by sa podarilo zaočkovať až 80 percent obyvateľov vo veku 60 a viac rokov.

Podporu mobilnému očkovaniu verejne deklaroval aj minister Vladimír Lengvarský, ktorý povedal, že úlohou ministerstva zdravotníctva je teraz nájsť patričný finančný model na refundovanie takto vzniknutých nákladov.

„Župa i starostovia robia veľmi dobrú prácu, ľudí aktívne oslovujú a vyhľadávajú. Toto je cesta, ktorá je v Banskobystrickom kraji najviac vpredu, ale už sa to spúšťa aj v iných krajoch. Verím, že spoločne dosiahneme to, že najviac ohrození ľudia sa dostanú k vakcíne a budú zaočkovaní tak, aby sme ich zaočkovaním chránili nielen ich ale celú populáciu,“ uzavrel Vladimír Lengvarský.

Autor: (ts-bbsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2020
Rúška na objednávku kraja šijú firmy v regióne, pridali sa divadlá aj školy
Nedostatok ochranných rúšok sa snaží Banskobystrický samosprávny kraj kompenzovať tým, že ich výrobu objednal u firiem v regióne. Látkové rúška dobrovoľne šijú aj v niektorých divadlách a stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, pomôcť im môžete látkami.
viac
20.02.2021
V Banskej Bystrici začalo očkovanie učiteľov
Spolu tisíc učiteľov by malo v priebehu tohto víkendu (20. – 21. februára) zaočkovať dočasné očkovacie centrum, ktoré vzniklo v spolupráci Banskobystrického samosprávneho kraja a zdravotníckeho zariadenia NovaMed v priestoroch ich súkromnej polikliniky.
viac
27.03.2021
Prezidentka ocenila prístup samospráv a ich kľúčovú úlohu pri vakcinácii
Prezidentka SR Zuzana Čaputová ocenila prístup samospráv, ktoré podľa jej slov zohrávajú absolútne kľúčovú úlohu pri vakcinácii proti ochoreniu COVID-19. Urobila tak v piatok po návšteve krajského očkovacieho centra v Banskej Bystrici a Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta.
viac
05.11.2021
BBSK posiela pomoc Nitre
Výjazdové očkovacie jednotky BBSK budú v sobotu k dispozícii záujemcom o očkovanie priamo v obchodnom centre Európa v Banskej Bystrici. Pomoc s vakcináciou posiela kraj aj do Nitry, kde mesto na svojom území v najbližších dňoch zriadi viacero mobilných očkovacích miest.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %