Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
30.01.2024 07:55

ZŠ Mierové nám. v Handlovej zakúpila z výťažku z benefičnej akcie defibrilátor


Ilustračná snímka (TASR)


Časť výťažku z druhého ročníka Adventnej benefičnej cukrárne Základná škola (ZŠ) na Mierovom námestí v Handlovej využila na zakúpenie automatického externého defibrilátora (AED).


Ide tak už o štvrtý život zachraňujúci prístroj v baníckom meste. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.         

Škola na adventnej cukrárni vyzbierala 3880 eur, ďalších 500 eur pribudlo na transparentnom účte, ktorý na tento účel zriadila. Časť zisku z benefičného podujatia škola venovala handlovským rodinám, ktoré sa starajú o deti so zdravotným znevýhodnením, druhá išla na zakúpenie AED. "ZŠ je miesto s väčším počtom žiakov, je zameraná na organizovanie športových aktivít nielen počas vlastného vyučovania, ale aj mimo neho, v rámci podujatí pre širokú verejnosť. Tento prístroj bude v prípade ohrozenia k dispozícii aj ľuďom zo širokého okolia školy," priblížila Paulínyová.         

AED za viac ako 3000 eur má škola k dispozícii od konca januára, na škole už absolvovali i školenie, ako s ním treba pracovať. Zástupkyňa náčelníka Mestskej polície (MsP) Handlová Lucia Chudá spomenula, že za posledné obdobie tento prístroj v Handlovej zachránil dva ľudské životy vďaka adekvátnemu zásahu príslušníkov MsP. Za tri roky ho mestskí policajti použili viac ako desaťkrát.         

"Zákon o obecnom zriadení nariaďuje obci, ktorá má viac ako 500 obyvateľov, povinnosť zabezpečiť, aby bol na verejne prístupnom mieste dostupný aspoň jeden AED," pripomenula hovorkyňa mesta.         

Do roku 2025 bude podľa nej v platnosti dodatok, že na každých ďalších 5000 obyvateľov obce bude potrebné zabezpečiť dostupnosť ďalšieho funkčného AED. "Postupne budú preto tieto prístroje na území mesta pribúdať," dodala.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2016
Ružinovskí prváčikovia dostanú 35 eur
Mestská časť Bratislava – Ružinov aj tento rok podporí rodiny, ktoré majú od septembra 2016 doma prváčika. Od mestskej časti dostanú finančný príspevok vo výške 35 €.
viac
15.03.2017
Projekt Malá finančná akadémia má prispieť k finančnej gramotnosti žiakov
Až 6505 žiakov z približne 360 tried základných škôl z celého Slovenska sa zapojilo do projektu Malá finančná akadémia, ktorý pripravila nezisková organizácia EDULAB v spolupráci s Tatra bankou a spoločnosťou Agemsoft, a. s. Informovala o tom Zuzana Povodová z Tatra banky.
viac
26.11.2017
Poprad skrášlia stromčeky ozdobené popradskými školákmi
Mesto Poprad a občianske združenie (OZ) Pre mesto pripravili aj v tomto roku prehliadku vianočných stromčekov vyzdobených žiakmi popradských škôl pod názvom Vyzdobme si vianočný stromček. Žiaci budú môcť predviesť svoju tvorivosť a kreativitu.
viac
14.09.2021
Handlová kúpila lesný pozemok na Troch studničkách
Mesto Handlová kúpilo od handlovskej farnosti lesný pozemok na Troch studničkách. Slúžiť by mal opäť na športové a relaxačné účely. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %