Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
16.10.2024 03:10

Mesto zakúpilo pre MsZ elektronický hlasovací systém


Ilustračná snímka: Mesto Handlová


Mesto Handlová obstaralo pre rokovania mestského zastupiteľstva (MsZ) elektronický hlasovací systém. Za zariadenie spolu so softvérom a s hardvérom zaplatilo zo svojho rozpočtu viac ako 15.000 eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.


Elektronické hlasovacie zariadenie, ktoré nahradilo dvíhanie kariet s prideleným číslom, využili mestskí poslanci po prvý raz na svojom rokovaní koncom septembra. Pre jeho zavedenie museli schváliť i aktualizáciu rokovacieho poriadku. "Elektronické zariadenie kladie dôraz na prezentáciu poslancov, ktorí svoju prítomnosť deklarujú vložením poslaneckej karty do hlasovacieho zariadenia. Elektronický spôsob eviduje aj prihlásenie sa do diskusie, či už s diskusným príspevkom, alebo s faktickou poznámkou, pričom poslanec môže diskutovať priamo z miesta rokovacej lavice vybavenej po novom samostatným mikrofónom," opísala Paulínyová.         

Naďalej sa k bodom môžu podľa nej vyjadriť aj prítomní občania, ktorí pri svojom vystúpení v diskusii prichádzajú za rečnícky pult opatrený samostatnou jednotkou s mikrofónom. "Systém obsahuje časomieru, to znamená, že automaticky odrátava dĺžku rečníckych príspevkov," priblížila.         

Mesto za 25 hlasovacích jednotiek, hardvér aj softvér, ako i riadiacu jednotku zaplatilo 15.390 eur. Dofinancovalo aj kúpu veľkorozmernej obrazovky. Záruka na hlasovací systém je päť rokov. "Archaické hlasovanie tak nahrádza moderný spôsob hodný 21. storočia," dodala Paulínyová.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2018
Kaštieľ v Nižnej Šebastovej je na predaj
Počas stredajšieho rokovania prešovského mestského zastupiteľstva poslanec Martin Lipka (Smer-SD) navrhol, aby mesto kúpilo renesančný kaštieľ zo 17. storočia s priľahlými pozemkami a nádvorím v mestskej časti Nižná Šebastová.
viac
12.10.2020
TIK by mal dočasne nahradiť elektronický informačný kiosk
Turisticko - informačnú kanceláriu (TIK) v Handlovej by mal dočasne nahradiť elektronický informačný kiosk. Samospráva chce na projekt získať zdroje z výzvy Miestnej akčnej skupiny (MAS) Žiar, informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
21.11.2020
Ružinov zachráni jedno z posledných zachovaných futbalových ihrísk
Bratislavský Ružinov odkúpi pozemky v celkovej výmere 2,4 hektára (ha) v Ružovej doline, čím sa mestskej časti podarí zachrániť jedno z posledných zachovaných futbalových ihrísk v širšom centre hlavného mesta.
viac
29.09.2023
Handlová: Žiadosti o dotácie bude po novom verejnosť predkladať elektronicky
Žiadatelia o dotáciu z rozpočtu mesta Handlová budú svoje žiadosti môcť po novom predkladať elektronickou formou. Nové príslušné všeobecne záväzné nariadenie (VZN) tiež reflektuje na ďalšie legislatívne zmeny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %