Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.05.2018 11:38

Zrekonštruovaný Pamätník Červenej armády v Zohore slávnostne odhalili


Ilustračná snímka.zdroj: Infospravy.sk


Zrekonštruovaný Pamätník Červenej armády venovaný jej 16 príslušníkom v sobotu slávnostne odhalili v obci Zohor, okres Malacky.


Pri tejto príležitosti si prítomní zástupcovia ruskej ambasády, americkej ambasády, predstavitelia Ministerstva obrany SR, Ministerstva vnútra SR, zástupcovia obce Zohor a ďalší uctili aj pamiatku dvoch padlých amerických letcov pri pomníku venovanom ich pamiatke. TASR informoval Tlačový odbor Kancelárie Ministra vnútra SR.       "S vďakou a úctou spomíname na šestnástich padlých vojakov Červenej armády, ktorí bojovali za slobodu a nezávislosť Sovietskeho zväzu a Československej republiky. Položiť vlastný život je veľká obeta. Dnes žijeme a ochraňujeme naše deti pred extrémizmom, aby aj ony mohli žiť," znie text umiestnený na pamätníku.       Ten je umiestnený na miestnom cintoríne v obci Zohor, pri kostole. Po niekoľkomesačnom snažení sa minulý rok uskutočnili finálne práce pri jeho obnove. „Snahou rezortu vnútra i obce bolo jeho obnovou poukázať a nezabudnúť na historické udalosti a najmä na obete druhej svetovej vojny vo všeobecnosti, ale aj vo vzťahu k obci Zohor," uviedol rezort vnútra, podľa ktorého sa na obnove Pamätníka spolu s ministerstvom finančne podieľali aj Veľvyslanectvo Ruskej Federácie v Slovenskej republike, Bratislavský samosprávny kraj, obec Zohor a Občianske združenie Zohor včera a dnes.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2017
Košičania si pripomenú výročie oslobodenia mesta
Na Námestí osloboditeľov sa vo štvrtok (19. 1. 2017) o 13:30 hod. uskutoční pietny akt kladenia vencov a kytíc k pamätníkom.
viac
27.09.2017
Koncentračný a pracovný tábor pri Novákoch už pripomína pamätník
Niekdajší pracovný a koncentračný tábor, ktorý bol najväčším na Slovensku, už pripomína pamätník. Jeho osadenie medzi obcou Koš a bývalou obcou Laskár v okrese Prievidza, kde tábor stál, iniciovalo Gymnázium Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi.
viac
27.09.2018
Stropkov oslávi 100. výročie konca vojny a odhalia monument na cintoríne
Stropkov sa chystá na veľkú slávnosť. V sobotu 29. septembra sa tam v rámci celodenného programu uskutoční séria podujatí pripomínajúca vojnové udalosti spred sto rokov. Jeho hlavným motívom budú oslavy 100. výročia ukončenia I. svetovej vojny.
viac
19.09.2020
Ministerstvo vnútra SR pozýva na pietny akt
Ministerstvo vnútra SR pozýva v sobotu 19. septembra o 15.00 h na pietny akt konaný pri príležitosti ukončenia obnovy Pomníka padlým americkým vojakom v druhej svetovej vojne pri obci Zohor a jeho uvedenia do užívania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %