Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.04.2020 05:39

ZMOS žiada ministra hospodárstva o podporu komunálnych firiem


Logo.


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger dnes požiadal ministra hospodárstva Richarda Sulíka o pomoc pre obchodné spoločnosti zriadené samosprávami.


Pomoc podnikateľom má nedostatky

Združenie miest a obcí Slovenska oceňuje rozhodnutia rezortu hospodárstva pre pomoc ohrozenej skupine podnikateľov. „Musíme však konštatovať, že poskytnutie príspevku zo strany štátu pre zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činné osoby v zmysle uznesenia vlády č. 178 zo dňa 31. 3. 2020, ktorým vláda schválila podmienky projektu podpory udržania zamestnanosti v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu a odstránením ich následkov v súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu a odstránením ich následkov vytvára vo vzťahu k malým a stredným podnikom vo vlastníctve samospráv diskriminačné prostredie,“ hovorí predseda ZMOS Branislav Tréger.

V rámci tohto projektu boli z týchto podmienok vylúčení zamestnávatelia vo verejnej správe. V zmysle tohto projektu majú nárok na príspevok na úhradu mzdy vo výške 80 % priemerného platu zamestnanca zamestnávatelia, ktorí v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stav udrží pracovné miesta aj v prípade povinnosti prerušenia alebo obmedzenia svojej prevádzkovej činnosti. Ďalej sú v tomto materiáli uvedené ďalšie formy a podmienky pomoci malým a stredným podnikom, SZČO, ale nie sú v ňom žiadne explicitné ustanovenia, ktoré sa týkajú komunálnych podnikov.

Pomoc pre komunálne podniky

„V tejto súvislosti som sa na pána ministra obrátil s požiadavkou o zaradenie obchodných spoločností s majetkovou účasťou miest a obcí do kategórie oprávnených subjektov,“ konkretizuje predseda ZMOS.

Komunálne podniky sú štandardné podnikateľské subjekty zriadené podľa Obchodného zákonníka. Na tieto podnikateľské subjekty, bez ohľadu na vlastnícku štruktúru sa vzťahujú všetky práva a povinnosti ako na ostatné podnikateľské subjekty. Avšak v pozícii podanej pomocnej ruky sú na druhej koľaji. A to napriek tomu, že v mestách a obciach zabezpečujú verejnoprospešné činnosti, pomáhajú udržiavať zamestnanosť, garantujú kvalitu verejných služieb a rovnako, ako ostatné podnikateľskú subjekty striktne postupujú podľa Obchodného zákonníka so všetkými rizikami s tým spojenými.

Existenčné problémy

Združenie miest a obcí Slovenska v nadväznosti na uvedené zdôrazňuje, že vytvorené diskriminačné prostredie spôsobí existenčné problémy komunálnych podnikov, ktoré sa bezpochyby prejaví vo forme útlmu podnikateľských činností, prepúšťania zamestnancov a následne prehĺbi negatívne ekonomické problémy samospráv.

Predseda ZMOS Branislav Tréger preto v liste adresovanom ministrovi hospodárstva SR Richardovi Sulíkovi adresuje požiadavku: „V mene Združenia miest a obcí Slovenska, najreprezentatívnejšej organizácie miestnej územnej samosprávy, ktorej členom je 95 % samospráv o zaradenie týchto obchodných spoločností medzi oprávnené subjekty na uplatnenie pomoci vytvorenej schváleným uznesením vlády zo dňa 31. marca 2020.“

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2020
Vláda pripravila prvé rýchle opatrenia na pomoc ekonomike
Vláda pripravila balík prvých opatrení na pomoc ekonomike zasiahnutej pandémiou nového koronavírusu. Zatiaľ ich je sedem, nazvaných Prvá pomoc zamestnancom, firmám a živnostníkom. Informoval o tom v nedeľu premiér Igor Matovič s predstaviteľmi ostatných koaličných strán.
viac
02.11.2020
ZMOS je skôr za to, aby druhé kolo celoplošného testovania nebolo
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) je skôr za to, aby sa na Slovensku druhé kolo celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19 už nerealizovalo.
viac
24.11.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger sa obrátil na poslancov parlamentu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.
viac
03.11.2021
Stále je možné žiadať o pomoc v cestovnom ruchu a gastre
Ministerstvo dopravy a výstavby SR v rámci schém pomoci v cestovnom ruchu a gastre vyplatilo dodnes už viac ako 120 miliónov eur približne 14-tisíc podnikateľom. Pomoc vo forme priamych grantov naďalej pokračuje, rezort momentálne analyzuje spôsoby, ako pomôcť podnikateľom aj v jesenných mesiacoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %