Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
22.12.2020 08:00

ZMOS vie koľko samospráv pri komunikácii využíva sociálne siete


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska vďaka nedávnemu prieskumu vie, koľko samospráv využíva na komunikáciu sociálne siete. Postoje samospráv naznačujú trendy v ich ďalšej komunikácii.


Oficiálny profil na facebooku má 44,4 % samospráv. Twitter využíva 0,7 % miest a obcí. Na inej sociálnej sieti má profil 2 % miest a obcí. Celkovo 10,9 % samospráv v prieskume konštatovalo, že na prezentáciu samosprávy a informovanie obyvateľov využívajú neoficiálne profily samosprávy na sociálnej sieti. Napríklad, rôzne fanúšikovské profily, profily občianskych združení obce, dobrovoľných hasičov v obci a pod. Ďalších 10,2 % uviedlo, že samospráva nemá profil na žiadnej sociálnej sieti, ale plánujú ho zriadiť. V prípade 30,2  % samospráv respondenti uviedli, že ich samospráva nemá oficiálny profil na žiadnej sociálnej sieti a ani o ňom neuvažuje. K tejto otázke sa nevedelo vyjadriť 1,6 % opýtaných.

Prieskum zameraný aj na tieto otázky realizovalo Združenie miest a obcí Slovenska v čase od 12. októbra 2020 do 24. novembra 2020 na vzorke 523 respondentov. Výsledky prieskumu sú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa. Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu je aj tzv. druhostupňové triedenie dát, aby sme poznali postoje k tejto problematike s prihliadnutím na veľkostné kategórie obcí a tiež jednotlivé regióny.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2020
Prvá vlna COVID-19 odkryla informačný deficit
Združenie miest a obcí Slovenska zrealizovalo prieskum, ktorý sa okrem iného sústredil na to, odkiaľ získavali samosprávy informácie a usmernenia o pandémii COVID-19. Zistenia ukazujú, z čoho je potrebné sa poučiť, aby sa neopakovali komunikačné nedostatky.
viac
13.10.2020
ZMOS skúma postoje samospráv k internetu
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v prieskumoch.
viac
12.11.2020
Sociálne služby musia reagovať na demografický vývoj aj odkázanosť ľudí
Združenie miest a obcí Slovenska pozná výsledky prieskumu, v ktorom sa mestá a obce vyjadrili k otázkam týkajúcich sa výkonu posudkovej činnosti. Ich postoje potvrdili, že posudková činnosť je etablovaná originálna kompetencia v rukách samosprávy.
viac
01.12.2020
Podľa prieskumu ZMOS mobilný internet nie je samozrejmosťou
Združenie miest a obcí Slovenska pozná výsledky prieskumu zameraného na internetizáciu samospráv. Odkrýva realitu verejných wifi zón a napovedá, aké ponuky prichádzajú mestám a obciam.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %