Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.02.2021 12:10

ZMOS: V testovaní sa strácajú samosprávy aj ich obyvatelia


Ilustračná snímka, zdroj: BSK


Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s prípravami na víkendové testovanie a obnovenie školskej dochádzky u časti žiakov konštatuje, že samosprávy urobia maximum možného pri minime relevantných informácii, ktorými disponujú.


Mestá a obce sú poučené tým, že najlepšia pomoc je na konci vlastnej ruky, preto sa spoliehajú len samé na seba. Napriek tomu, že sú najväčší zriaďovatelia škôl v prenesenom výkone štátnej správy, od štátu boli svedkami chaotickej komunikácie aj spochybňovania podstaty otvárania škôl. V tejto neprehľadnej spleti často sa meniacich informácii sa starostovia, primátori, aj zamestnanci obecných a mestských úradov strácajú rovnako ako učitelia na školách a tiež občania.

ZMOS je preto naďalej znepokojený štýlom aj formou komunikácie, kedy sa oficiálnym zdrojom informácii stavajú tlačové besedy, ci sociálne siete a kľúčové rozhodnutia prichádzajú na poslednú možnú chvíľu.

Autor: Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2020
J. Naď: Ochranné prostriedky zabezpečí štát, obce však môžu pomôcť
Dezinfekciu a ochranné prostriedky na účely víkendového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 poskytne samosprávam štát. Môžu však pomôcť a zabezpečiť pre svojich dobrovoľníkov dezinfekciu, rúška či rukavice. Výdavky sa im preplatia podobne ako pri voľbách.
viac
24.11.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger sa obrátil na poslancov parlamentu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.
viac
05.01.2021
Refundácie nákladov počas mimoriadnej situácie
Ministerstvo vnútra avizuje, že postupne vyplatí mestám a obciam vyše 16 miliónov eur na výdavky počas mimoriadnej situácie a za celoplošné testovanie.
viac
15.01.2021
Rezervačný systém zjednoduší samosprávam proces testovania
Združenie miest a obcí Slovenska prichádza medzi samosprávy s jedinečnou ponukou. Ide o rezervačný systém Bookio na pomoc pri testovaní obyvateľov. Tento modul uľahčí prihlasovanie ľudí na testovanie, zlepší plánovanie pre mestá a obce a výrazne zvýši bezpečnosť a efektivitu samotného testovania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %