Sobota 28.09.2024
Dnes má meniny 
Václav
°C
21.06.2024 03:05

ZMOS, rezort dopravy a Ústredný automotoklub SR sa dohodli na projekte Route 66


Snímka z tlačovej besedy (Zdroj: ZMOS)


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), Ministerstvo dopravy SR a Ústredný automotoklub SR sa dohodli na spolupráci pri projekte Slovenskej Route 66.


Cesta má prechádzať štyrmi krajinami - Chorvátskom, Maďarskom, Slovenskom a Poľskom, a tým prepojiť Jadranské more s Baltským. Cieľom projektu je posilniť bezpečnosť cestnej premávky a rozvinúť cestový ruch. Uviedli to predstavitelia inštitúcií na včerajšej tlačovej besede.

Predseda ZMOS Jozef Božik informoval, že na stretnutí sa dohodli na tom, že ZMOS bude iniciovať stretnutie zástupcov samospráv a samosprávnych organizácií krajín, ktorých sa projekt týka. „Sme presvedčení, že práve v tomto a budúcom roku sa udejú rozhodujúce aktivity, ktoré budú znamenať, že slovenský projekt získa medzinárodný význam, medzinárodnú podporu a podarí sa nám z hľadiska rozvoja cestovného ruchu, dopravy, ale aj bezpečnosti urobiť maximum pre to, aby Chorvátsko, Maďarsko, Slovensko a Poľsko spoločne spolupracovali v tomto jedinečnom projekte," poznamenal Jozef Božik.

Štátny tajomník Ministerstva dopravy SR Igor Choma vysvetlil, že do konca roka potrebujú mať zreteľne zadefinovanú trasu od Baltského mora po Jadranské, slovenský úsek však už zadefinovaný je. „Naozaj na Slovensku existuje (projekt) viac ako desať rokov, ale v tomto čase ho chceme výrazným spôsobom dynamizovať. V tomto roku by mali prebehnúť všetky stretnutia, rozpravy, či už so štátnymi tajomníkmi príslušných ministerstiev, či už s veľvyslancami dotknutých krajín a takisto so štátnymi tajomníkmi dopravy dotknutých krajín tak, aby sme v tomto roku mali jasne zadefinovanú trasu od Baltu až po Jadran," poznamenal Igor Choma. Doplnil, že náklady na výstavbu projektu ešte vyčíslené nie sú.

Prezident Ústredného automotoklubu SR Juraj Smrečan priblížil, že projekt pozostáva zo siedmich priorít - dopravno-bezpečnostnej, ekonomicko-rozvojovej, environmentálnej, sociálnej, športovej, duchovnej a kultúrno-historickej.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2020
Online národná konzultácia k eurofondom sa už začala
K návrhu priorít Partnerskej dohody, podľa ktorej sa bude rozdeľovať 13 miliárd eur, dostáva teraz možnosť vyjadriť sa široká odborná aj laická verejnosť v Národnej konzultácii.
viac
06.10.2021
Starostovia a primátori o projekte MBA
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v spolupráci s Central European Education Institute pri realizácii jedinečného vzdelávania pre štatutárov miest a obcí, ale aj zamestnancov mestských a obecných úradov.
viac
21.01.2023
Sekcia energetiky hlavne o cenách energií
V priestoroch kancelárie ZMOS sa 19. januára uskutočnilo zasadnutie Sekcie dopravy, výstavby, hospodárstva a energetiky Rady ZMOS. Predmetom rokovania sekcie bolo mnoho závažných tém, ktoré v súčasnom období v samosprávach rezonujú.
viac
06.02.2024
ZMOS a Ústredný automotoklub SR: Stop smrti na cestách- tlačová beseda
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Ústredný automotoklub Slovenská republiky (ÚAMK) sa na tlačovej besede venovali problematike zníženia nehodovosti na cestách v mestách a obciach prostredníctvom ktorého predstaví iniciatívu, ktorú obe strany plánujú v tejto oblasti rozvíjať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.05 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %