Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.02.2022 02:30

Zimnú záhradu Zemplínskeho múzea otvorili pre verejnosť


Zemplínske múzeum v Michalovciach. Snímka zdroj: (tasr).


Zimnú záhradu Zemplínskeho múzea (ZM) v Michalovciach, ktorá vlani podstúpila rozsiahlu rekonštrukciu, otvorili pre verejnosť.


Súčasť kultúrnej inštitúcie Košického samosprávneho kraja (KSK) prostredníctvom svojej prvej výstavy Sztárayovci a Habsburgovci prezentuje život šľachtického rodu úzko spätého s regiónom dolného Zemplína. TASR o tom informovala hovorkyňa KSK Anna Terezková.

"KSK získal túto budovu do majetku v roku 2016, no bola v tak dezolátnom stave, že ju múzeum nemohlo využívať na žiadne výstavy či podujatia. Jej brány tak pre Michalovčanov otvárame po šestnástich rokoch," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

S rekonštrukciou zimnej záhrady, ktorú KSK financoval z vlastných zdrojov a ktorá si vyžiadala náklady vo výške 290 000 eur, sa začalo v marci minulého roka. Opravu podstúpil krov a strecha, vonkajšia fasáda aj vnútorné a vonkajšie omietky. "Jednou z najnáročnejších prác bola rekonštrukcia vstupnej predsiene, ktorá sa prepadávala," priblížila Terezková s tým, že zachovať jej pôvodnú podobu sa podarilo vďaka reštaurátorom aj stavebníkom.

Ako doplnila riaditeľka ZM Stanislava Rovňáková, pri archeologickom prieskume sa tiež zistilo, že exotické rastliny sa v zimnej záhrade darilo Sztárayovcom pestovať vďaka unikátnemu systému podlahového vyhrievania. "Teplý vzduch bol rozvádzaný po celom objekte, vďaka čomu sa tu darilo exotickým rastlinám," ozrejmila.

Keďže prvými majiteľmi objektu bol šľachtický rod Sztárayovcov, výstava Sztárayovci a Habsburgovci prezentuje jeho históriu, život na Zemplíne i vzťahy medzi tunajšou šľachtou a cisárskym rodom Habsburgovcov. Sprístupnenie zrekonštruovanej zimnej záhrady pre verejnosť a otvorenie novej výstavy zrealizovalo ZM v rámci osláv 65. výročia svojho vzniku.

Výstava Sztárayovci a Habsburgovci potrvá do konca roka, vstup do zimnej záhrady je podmienený aktuálne platnými epidemiologickými opatreniami.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
Otvorenie turistickej sezóny na Fiľakovskom hrade
Hradné múzeum vo Fiľakove pozýva na otvorenie turistickej sezóny na Fiľakovskom hrade. Pri danej príležitosti sa 14. 3. 2017 od 16:30 hod., na 4. poschodí Bebekovej veže hradu uskutoční vernisáž.
viac
08.08.2019
Zemplínske múzeum po štyroch rokoch otvorí svoje brány
Zemplínske múzeum v Michalovciach sídliace v barokovo-klasicistickom kaštieli otvorí po štyroch rokoch trvajúcej uzávere svoje brány opäť 21. septembra. Uviedol to predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka počas stredajšieho oficiálneho prebratia stavby od zhotoviteľa.
viac
10.02.2021
Obnova Zemplínskeho múzea pokračuje Zimnou záhradou a Galériou
Košický samosprávny kraj (KSK) pokračuje v rekonštrukcii Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Tento týždeň sa začínajú práce na obnove tzv. Zimnej záhrady, opravou prejde aj budova Galérie.
viac
11.02.2022
Súčasťou výstavy Habsburgovci a Sztárayovci sú repliky dobových šiat
Súčasťou výstavy Habsburgovci a Sztárayovci, ktorou Zemplínske múzeum (ZM) v Michalovciach sprístupnilo zrekonštruovaný objekt zimnej kaštieľskej záhrady, sú aj repliky dobového odevu. Ručná výroba trojice šľachtických šiat trvala umeleckému krajčírovi Pavlovi Steinerovi z Michaloviec takmer rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %