Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.01.2022 05:11

Zimné slávnosti Hornonitria opäť ponúknu folklór a remeslá


Ilustračná snímka. Zdroj: (krasneslovensko.eu).


Obdobie fašiangov v pravnianskej doline v okrese Prievidza bude opäť patriť folklóru a tradičným umeleckým remeslám. Už 18. ročník Zimných slávností Hornonitria budú hostiť obce od 5. februára do 12. marca. Informovala o tom Jana Hvojniková z Regionálneho kultúrneho centra (RKC) v Prievidzi.


Zimné slávnosti otvorí 5. februára vernisáž výstavy Zo šuplotky, ktorá ponúkne tradičné odevy zo zbierok Bibiány Krpelanovej a kraslice majsteriek pravnianskej doliny. Expozíciu si na obecnom úrade v Nitrianskom Pravne budú môcť návštevníci pozrieť do 11. marca.

Programy speváckych skupín spolkov Karpatských Nemcov z pravnianskej doliny pod názvom Súzvuky bude hostiť obec Kľačno 13. februára. V Pravenci sa 19. februára uskutoční program folklórnych kolektív hornej Nitry a ľudová veselica. V Porube sa 27. februára predstavia detské folklórne súbory obcí pravnianskej doliny, hosťom podujatia bude detský folklórny súbor a detská ľudová hudba Malý Vtáčnik z Prievidze.

Jarmok tradičnej ľudovoumeleckej výroby Majstri pravnianskej doliny bude môcť verejnosť navštíviť 5. marca v Tužine, pašiový koncert vokálnej skupiny SKLO z Bratislavy a folklórnej skupiny Lubená z Poluvsia 12. marca v kostole vo Chvojnici.

Tradičná súčasť zimných slávností, Pamätnica Jozefa Strečanského, sa tento rok uskutoční v máji alebo júni v Poluvsí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.01.2020
Zimné slávnosti Hornonitria budú opäť patriť folklóru či remeslám
Fašiangové obdobie v Prievidzskom okrese bude patriť folklóru či remeslám. Zimné slávnosti Hornonitria opäť pripomenú významnú osobnosť ľudovej kultúry i dedičstvo karpatských Nemcov, ktorí majú v regióne svoje zastúpenie. Podujatie otvoria 1. februára a potrvá viac ako mesiac.
viac
24.01.2023
Zimné slávnosti Hornonitria ponúknu ľudovú kultúru počas fašiangov i pôstu
Fašiangové i pôstne obdobie v obciach pravnianskej doliny na hornej Nitre bude opäť patriť Zimným slávnostiam Hornonitria.
viac
06.07.2023
Začínajú sa 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve
Sprievodnými podujatiami i scénickým programom na amfiteátri sa vo štvrtok začínajú 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve.
viac
01.02.2024
Zimné slávnosti Hornonitria
Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, OZ Hornonitrie a obce pravnianskej doliny pripravujú 20. ročník Zimných slávností Hornonitria. Cyklus podujatí venovaný ľudovej kultúre a jej prejavom vo fašiangovom i pôstnom období sa uskutoční od 2. 2. do 17. 3. 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %