Ilustračná snímka, zdroj: Žilina SP21
Históriu a kultúru Žabokriek v okrese Martin mohli spoznať návštevníci v sobotu počas Zemiakového dňa v športovom areáli v obci. Na podujatí nechýbali tradičné jedlá zo zemiakov.
Zemiakový deň sa v Žabokrekoch konal už po 11. raz. "Postupne sme zvyšovali počet účastníkov, hostí, priateľov, dobrovoľníkov," povedala starostka Zuzana Valocká. Odhadla, že na podujatí sa zúčastnilo približne 1000 ľudí podľa množstva zjedených zemiakov. "Čistiť sme ich začali v piatok (13. 10.) a máme pripravených 400 kilogramov. Dúfam, že to bude stačiť," priblížila starostka.
Podujatie podľa obce prinieslo zábavu i osvetu o pestovaní zemiakov, ale aj o pečení domáceho chleba. Návštevníci sa mohli na podujatí dozvedieť, ako chutila domáca kuchyňa pred 500 rokmi, ako sa obliekali obyvatelia bývalej osady v stredoveku, či prečo po obci chodili rytieri a poštári. Spoznali i známku starú 200 rokov, ktorá pochádza zo Žabokriek.
Zemiakový deň patrí k najväčším podujatiam v obci, spojený bol i s ochutnávkou doma upečených chlebov. Okrem toho mohli návštevníci ochutnať obľúbené i modernejšie pochúťky, ako boli placky, zemiakové baby, lokše, držky, ale i pečenú jahňacinu, med, mliečne výrobky, sladkosti, kukuricu či víno. "Tiež zemiakové pirohy, ktoré boli robené netradičným spôsobom, najväčší rad bol na tradičné pochúťky," podotkla Valocká.
V kultúrnom programe sa predstavila ľudová hudba Vrchári zo Zlatých Moraviec, heligonkári z Turca, deti z materskej školy a základnej školy Žabokreky, žiaci základnej umeleckej školy a country kapela z Univerzity Žilina. Súčasťou programu boli tvorivé dielne. Pre deti obec pripravila aj mobilné planetárium.