Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
28.11.2019 12:26

Združenie SK 8: Verejná doprava môže byť oddnes dostupnejšia


Jozef Viskupič, predseda SK 8 a trnavský župan. Snímka zdroj: Glob.sk - Zoznam


Poslanci NR SR včera schválili pozmeňujúci návrh k novele zákona, ktorý umožní župám efektívnejšie zabezpečiť verejnú dopravu v odľahlejších častiach regiónov. Návrh vyšiel z iniciatívy Združenia samosprávnych krajov SK 8 a bol predložený predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja.


Odľahlé časti krajov trpia nedostatkom spojov predovšetkým z dôvodu nízkeho počtu cestujúcich. Už dnes niektoré kraje zabezpečujú verejnú dopravu v odľahlých častiach svojich regiónov prostredníctvom služby „autobus na zavolanie,“ v rámci ktorej si obyvatelia vybraných obcí môžu objednať dopravu autobusom telefonátom alebo SMS správou.

Na zabezpečenie verejnej dopravy vo verejnom záujme budú môcť kraje vďaka novele využívať aj menšie vozidlá typu „8+1“ (8 cestujúcich + vodič), čo im súčasne nastavená legislatíva neumožňuje. Menšie vozidlá sú ekonomicky efektívnejšie, ekologickejšie a vedia sa lepšie prispôsobiť infraštruktúre nevyhovujúcej tradičným autobusom, ktoré majú často problém s otáčaním sa.

Združenie samosprávnych krajov – SK 8 oceňuje, že poslanci Národnej rady SR podporili jeho iniciatívu a prijali tento návrh, ktorý zlepší dostupnosť verejnej dopravy a zvýši mobilitu obyvateľov všetkých krajov.

Autor: Jozef Viskupič, predseda SK 8 a trnavský župan


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2016
Povinnosti v zákone o odpadoch sa pre podnikateľov zmiernia
Povinnosti pre právnické osoby, ktoré vyplývajú zo zákona o odpadoch, sa zmiernia. Poslanci Národnej rady (NR) SR pri dnešnom hlasovaní 137 hlasmi schválili novelu zákona o odpadoch vrátane pozmeňujúceho návrhu, ktorý plénu predložil poslanec vládnej strany Most-Híd Peter Antal.
viac
05.12.2018
Kompetencie Štátnej školskej inšpekcie sa posilnia
Posilniť napĺňanie kompetencií Štátnej školskej inšpekcie (ŠŠI) a pomôcť reforme systému výchovného poradenstva a prevencie je od januára 2019 účelom novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorú v utorok 95 hlasmi odobrili poslanci NR SR.
viac
08.12.2018
NRSR: Odmeňovanie obecných poslancov sa od februára upraví
Odmeňovanie poslancov obecných zastupiteľstiev sa upraví. Starosta bude môcť určiť plat svojho zástupcu, ktorý je poslancom, a to najviac vo výške 70 percent vlastného platu. Novelu zákona o obecnom zriadení, ktorú predložili poslanci z Mosta-Híd, schválilo v piatok plénum 108 hlasmi.
viac
12.09.2019
Zástupcovia miest, obcí a samosprávnych krajov protestovali proti návrhu zákona
Výzvu na neschválenie návrhu zákona o zvyšovaní nezdaniteľného základu dane z príjmov podpísalo 162 starostov a primátorov z Banskobystrického samosprávneho kraja. Banskobystrický župan Ján Lunter ju spolu s predstaviteľmi SK8 a ÚMS dnes odovzdal do podateľne Národnej rady SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %