Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.12.2018 02:55

NRSR: Odmeňovanie obecných poslancov sa od februára upraví


Ilustračná snímka TASR


Odmeňovanie poslancov obecných zastupiteľstiev sa upraví. Starosta bude môcť určiť plat svojho zástupcu, ktorý je poslancom, a to najviac vo výške 70 percent vlastného platu. Novelu zákona o obecnom zriadení, ktorú predložili poslanci z Mosta-Híd, schválilo v piatok plénum 108 hlasmi.


Doteraz bol pre obecného poslanca zavedený strop, mohol teda ročne dostať odmenu najviac v sume jednej dvanástiny platu starostu obce. Podľa Mosta-Híd to však nie je správne, lebo niektorí poslanci vykonávajú len svoj mandát, iní plnia úlohy aj pri zastupovaní starostu obce, ďalší vykonávajú úkony pri rôznych príležitostiach občianskych obradov.       

Podľa schválenej novely bude mať starosta právomoc určiť plat svojho zástupcu v prípade, že je ním poslanec, ktorý je dlhodobo uvoľnený zo zamestnania. Výška platu zástupcu bude najviac 70 percent platu starostu. Pokiaľ je zástupcom starostu poslanec, ktorý je zároveň v pracovnom pomere, bude mu môcť starosta určiť odmenu takisto do výšky 70 percent vlastného platu. "Takto určený plat má zohľadniť rozsah výkonu funkcie zástupcu starostu v písomnom poverení," vysvetľujú predkladatelia.       

Poslanci tiež v rámci novely schválili, že obecní poslanci vykonávajúci činnosti vyplývajúce z osobitných predpisov, napríklad zo zákona o rodine, dostanú za tieto činnosti ďalšiu osobitnú odmenu. Zákon vstúpi do účinnosti 1. februára 2019, teda o mesiac neskôr ako bolo pôvodne navrhované.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2016
Povinnosti v zákone o odpadoch sa pre podnikateľov zmiernia
Povinnosti pre právnické osoby, ktoré vyplývajú zo zákona o odpadoch, sa zmiernia. Poslanci Národnej rady (NR) SR pri dnešnom hlasovaní 137 hlasmi schválili novelu zákona o odpadoch vrátane pozmeňujúceho návrhu, ktorý plénu predložil poslanec vládnej strany Most-Híd Peter Antal.
viac
15.06.2018
Od 1. júla vzrastie základný príspevok pre opatrovateľov na 369,36 eura
Od 1. júla tohto roka sa zvýši peňažný príspevok na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP) pre všetky skupiny poberateľov. Po novom bude výška tohto príspevku stanovená pevnou sumou.
viac
05.12.2018
Kompetencie Štátnej školskej inšpekcie sa posilnia
Posilniť napĺňanie kompetencií Štátnej školskej inšpekcie (ŠŠI) a pomôcť reforme systému výchovného poradenstva a prevencie je od januára 2019 účelom novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorú v utorok 95 hlasmi odobrili poslanci NR SR.
viac
18.10.2019
NRSR: Deti zo sociálne znevýhodneného prostredia budú mať viac asistentov
Na základných školách sa zvýši počet asistentov učiteľov a sociálnych pedagógov pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %