Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
29.12.2023 05:05

Záver roka vo viacerých mestách nebude v znamení ohňostrojov


Ilustračná snímka, zdroj: Pixabay


Blíži sa koniec roka a s ním sú spojené oslavy vítania toho nového. Ak ste však nadšencom ohňostrojov a novoročných osláv, nezabúdajte, že aj odpad, ktorý počas nich vzniká, je potrebné správne vytriediť.


Zábavná pyrotechnika už dlhé roky patrí k tradičnému vítaniu nového roka. Niektorí sa z nej tešia, láka ich a iným spôsobuje stres. Množstvo miest a obcí sa preto rozhodlo vítať Nový rok inak – tichšie a ekologickejšie.

Dôraz na životné prostredie a toleranciu

Ako uvádza magistrát hlavného mesta, Nový rok budú vítať bez ohňostroja nielen z ekologických, ale aj z ekonomických dôvodov. „Výpadky z rozpočtu nás všetkých nútia šetriť a desaťtisíce eur vystrieľané na oblohu sú tou položkou, ktorá inde môže chýbať. Vnímame tiež čoraz viac žiadostí, aby vstup do Nového roka v meste prebehol v pokoji a bez petárd, ktoré každoročne dokážu znepríjemniť silvestrovskú noc mnohým rodinám,“ uviedol magistrát. Ohňostroj nebude ani v Trenčíne, kde ho mesto neorganizuje už niekoľko rokov. „Dôvodom je ochrana životného prostredia, a tiež tolerancia k zvieratám i ľuďom,“ priblížila hovorkyňa Trenčína Erika Ságová. Bez ohňostrojov ostanú aj Žilina, Košice či Nitra, kde peniaze radšej venovali útulku. Hlučné oslavy príchodu Nového roka sa rozhodli stopnúť aj v Hlohovci, a to z viacerých dôvodov. Chcú totiž ochrániť zvieratá a prírodu, ale aj predísť viacerým zraneniam ľudí, ktoré sa s používaním pyrotechniky spájajú.

Program pre obyvateľov vystavali inak

Napriek tomu, že sa niektoré mestá vzdali ohňostrojov, pripravili pre svojich obyvateľov zaujímavý program. Nebudú chýbať rôzne vystúpenia či diskotéky. Druhé najväčšie mesto Slovenska prinesie virtuálnu alternatívu ohňostroja, premietanú na plátno a podľa hovorcu Košíc Dušana Tokarčíka bude pozostávať z „najlepších ohňostrojov za posledné roky“. V Prešove pripravuje mesto laserovú šou, ktorá je podľa hovorkyne Terézie Rácovej ekologickejšou a tolerantnejšou verziou osláv.

Nerobte z použitej pyrotechniky súčasť litteringu

Aj silvestrovské oslavy so sebou prinášajú zvýšenú produkciu odpadu. Ak sa nevieme zriecť zábavnej pyrotechniky, je potrebné dbať nielen na bezpečnosť pri jej používaní, ale aj jej následné zlikvidovanie. „Škatule a plastové vrecká zo zábavnej pyrotechniky vytrieďte – papier patrí do modrého kontajnera a plast do žltého. Samozrejme, netreba zabúdať odpad dobre stlačiť, aby zaberal v kontajneri čo najmenej miesta,“ vysvetlila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá sa dlhodobo venuje vzdelávaniu v oblasti triedeného zberu. Použitá pyrotechnika patrí do zmesového odpadu, samozrejme, po tom, čo si sme istí, že už netlie, ju tam môžeme vyhodiť. „Určite ju nenechávame len tak na ulici či trávniku, predídeme tak vzniku litteringu,“ doplnila Kretter.

Myslime na triedenie aj počas osláv

Silvestrovské oslavy sú spojené aj s množstvom jedla a pitia a aj tam by sme mali poznať svoje možnosti a zbytočne ním neplytvať. „Nepripravujme prehnane veľa jedla a ak sa nám niečo zvýši a už nie sme schopní to zjesť, tak to vytrieďme do triedeného zberu kuchynského odpadu,“ dodala Kretter a zároveň pripomenula, že fľaše pred ich vytriedením netreba umývať. „Stačí z nich vyliať zvyšky a odstrániť to, čo sa odstrániť dá. Sklo potom patrí do zeleného kontajnera, plastové zátky do žltého a korkové zátky môžete pokojne kompostovať, prípadne vyhodiť do bioodpadu, keďže sú z prírodného materiálu,“ vysvetlila Katarína Kretter a dodala, že plastové fľaše, ktoré nezálohujeme, patria do žltých nádob alebo vriec a nápojové kartóny triedime podľa pravidiel obce, v ktorej sa nachádzame.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.12.2017
Bratislavský Silvester 2017 ponúkne aj diskotéku pod holým nebom
Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta sa môžu na tešiť na odpočítavanie posledných sekúnd starého roka spojené so špičkovou svetelnou show v scenérii dunajského nábrežia. Centrálnou zónou silvestrovských osláv bude Námestie Ľ. Štúra a Hviezdoslavovo námestie v Starom Meste.
viac
29.12.2017
Silvester v Michalovciach bude opäť bohatý na program
Posledný deň kalendárneho roka spestrí v Michalovciach niekoľko zaujímavých podujatí.
viac
01.07.2019
ENVI - PAK: Skalica a Demänovská Dolina triedia najlepšie
V minulom roku Skalica medzi obcami s viac ako 5-tisíc obyvateľmi a Demänovská Dolina (okr. Liptovský Mikuláš) medzi obcami s menej ako 5-tisíc obyvateľmi najlepšie triedili odpady.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %