Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
18.02.2020 09:25

Záver fašiangov bude v cechovom a remeselnom duchu


Plagát podujatia.


Cechové a remeselné fašiangy je názov podujatia, ktorým v Kežmarku v piatok 21. februára uzavrú obdobie zábav. Symbolický posledný fašiang sa začne o 11:00 h na nádvorí hradu, potom sa sprievod presunie cez mesto k radnici, kde sa na veľkom pódiu uskutoční kultúrny program.


Na hradnom nádvorí dopoludnia vystúpi detský folklórny súbor Maguráčik so svojím programom o cechových zvykoch a s pochovávaním basy, v tvorivých dielňach si deti budú môcť vyrobiť vlastné masky do sprievodu, pripravené budú i tvorba veselých účesov, fašiangové líčenie či maľovanie na tvár.      

Podujatie otvorí dobový richtár, ktorý o 11:30 h pôjde aj v čele sprievodu cez mesto. Predstavia sa v ňom žiaci kežmarských materských, základných i stredných škôl, niektorí z nich i v dobových cechových kostýmoch, ale aj v rôznych maskách a pestrofarebných odevoch. Súčasťou sprievodu bude i bubnová show skupiny Batida, ktorá vystúpi aj na pódiu pri radnici.      

Na ňom sa v druhej časti programu predstavia študenti miestnych stredných škôl s pripravenými cechovými scénkami, ale aj hudobná skupina Gymnázia P. O. Hviezdoslava In medias res a žiaci Súkromnej spojenej školy na ulici Biela voda s tanečným a hudobným programom. Pre všetkých budú pripravené tradičné fašiangové šišky a čaj.     

„Fašiangové zvyky starých remeselníkov nielen v Kežmarku, ale v celej oblasti Spiša, ba i na území Slovenska existujú už od 15. storočia a predvádzali sa ešte aj v minulom storočí. Nešlo však len o zábavu, ale aj o zachovávanie symboliky cechového života. V období fašiangov sa konali totiž krsty učňov za tovarišov, majstrovské skúšky, voľby cechmajstrov, prenášala sa cechová truhlica a podobne,” vysvetľuje kežmarská historička Nora Baráthová, prečo práve cechové a remeselné fašiangy. Keďže prevažnú väčšinu obyvateľstva Kežmarku tvorili v minulosti remeselníci, privlastnili si, podľa jej slov, ich zvyky ako fašiangové.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2017
Kultúrny február uzavrú tradičné fašiangové oslavy
Aj koncom februára majú múzeá, galérie, divadlá, kultúrne strediská, knižnice či hvezdáreň v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravenú lákavú ponuku podujatí pre návštevníkov i obyvateľov Žilinskej župy.
viac
26.01.2018
Ružinov v sobotu rozvoňajú zabíjačkové špeciality
Mestská časť Bratislava-Ružinov a Cultus Ružinov pripravili pre všetkých milovníkov mäsa tradičné Ružinovské zabíjačkové slávnosti. V sobotu 27. januára od 9.30 v Parku Andreja Hlinku opäť ožijú zvyky, ktoré budú pripomínať tradície výroby zabíjačkových pochúťok.
viac
19.02.2022
Napriek opatreniam sa snažia zachovať obľúbenú tradíciu
V Trenčianskych Tepliciach dnes (19. 2. 2022) od 10:30 hod. na Kúpeľnom námestí začne symbolicky znieť hudba slovenského folklóru. Fašiangy ako sa patrí to síce kvôli aktuálnym opatreniam nebudú, ale symbolicky tradíciu v kúpeľnom mestečku napriek tomu zachovajú!
viac
18.02.2023
S fašiangami sa v meste rozlúčia sprievodom i zábavou
Sprievodom mestom v maskách i zábavou, ktorá bude spojená s pochovávaním basy, sa v Prievidzi rozlúčia s fašiangovým obdobím. Podujatie sa uskutoční 21. februára. Informovala o tom referentka propagácie Kultúrneho a spoločenského strediska (KaSS) v Prievidzi Nina Pekárová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %