Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
18.10.2024 01:17

Zatváranie Bánoša obohatia prvé Dožinky Banskobystrického kraja


Ilustračný výrez plagátu


Podujatie Chuť jesene, ktoré organizuje SOŠ Pod Bánošom v Banskej Bystrici, bude v sobotu obohatené o prvé dožinkové slávnosti, ktoré pripravila župa. Inšpiráciu našiel predseda kraja Ondrej Lunter v partnerskom Královohradeckom kraji, slávnosti sa tak zúčastnia aj českí poľnohospodári a chovatelia.


Vystúpenia folklórnych súborov, krojovaný sprievod, obradové odovzdávanie dožinkového venca, ale aj ocenenie najlepších poľnohospodárov, chovateľov či pestovateľov jabĺk. K tomu farmárske trhy, ukážky včelárstva, sokoliarstva, prezentácia stredných odborných škôl so zameraním na poľnohospodárstvo a množstvo ďalších aktivít pre deti i dospelých.

To všetko čaká na návštevníkov vôbec prvých Dožiniek Banskobystrického kraja, ktoré sa budú konať už túto sobotu, 19. októbra od 10:00, v areáli SOŠ Pod Bánošom v Banskej Bystrici. Dožinkové slávnosti tak obohatia už tradičné „Zatváranie Bánoša“, ktoré škola v zriaďovateľskej pôsobnosti župy organizuje pravidelne na jeseň.

Okrem zástupcov Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory z BBSK prijali pozvanie aj zástupcovia Agrárnej komory ČR a Zemědělského svazu ČR z Královohradeckého kraja. Práve tu našiel župan Ondrej Lunter inšpiráciu pre zorganizovanie dožinkových slávností aj v našom kraji.

 „Zvlášť by som chcel poďakovať bývalému hejtmanovi Martinovi Červíčkovi, ktorý ma v tejto veci inšpiroval. Prácu a odhodlanie našich poľnohospodárov, farmárov a pestovateľov chceme oceniť aj týmto spôsobom, pretože ich snaha a tvrdá drina ostávajú často nepovšimnuté, brané ako samozrejmosť. Ale bez nich by naše polia zarástli burinou a chlieb na našom stole by nebol samozrejmosťou. Patrí im preto aj moje ďakujem,“ povedal banskobystrický župan.

Vstup do areálu SOŠ Pod Bánošom je symbolické 2 eurá, deti do 12 rokov v sprievode dospelej osoby majú vstup zadarmo. S ohľadom na obmedzený počet parkovacích miest odporúčame verejnosti pri doprave na podujatie využiť MHD alebo bezplatné autobusy kyvadlovej dopravy.

 Organizátormi podujatia sú SOŠ Pod Bánošom 80, Banskobystrický samosprávny kraj, Mesto Banská Bystrica, občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska, Vidiecky parlament Banskobystrického kraja, OOCR Stredné Slovensko, SPPK a Stredoslovenské osvetové stredisko Banská Bystrica.

Autor: (ts-BBSK, Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.04.2021
Cyklotrasy v okolí Krupiny ocenia aj náročnejší turisti
Cyklotrasy v okolí Krupiny ocenia aj náročnejší turisti. Okrem cestičiek v prostredí viníc, lúk či dedín, v ktorých sú stále živé tradície, sa v regióne Hont nachádzajú aj trasy, ktoré sú náročné a vhodné pre horské bicykle.
viac
21.09.2023
Jesenná Gruntovačka sa bude v Banskobystrickom kraji konať na šiestich miestach
V Banskobystrickom kraji sa v najbližších dňoch uskutoční v poradí už po 11. raz tradičná Gruntovačka, počas ktorej sa budú upratovať turistické či mestské rekreačné lokality.
viac
16.05.2024
Počas Noci múzeí a galérií spojí Banskú Bystricu a Zvolen historický vláčik
Ponorte sa do nevšednej večernej atmosféry expozícií, nazrite do nepoznaných zákutí a prevezte sa dobovým vlakom. Jubilejná dvadsiata Noc múzeí a galérií prichádza v Banskobystrickom samosprávnom kraji s lákavým programom.
viac
27.05.2024
Na okraji obce Moravské Lieskové vzniklo prvé ekocentrum v Trenčianskom kraji
Ukážky prírodnej záhrady, interaktívne detské výstavy a informácie o ochrane záhrad a verejného priestranstva ponúka prvé ekocentrum v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK). Vzniklo na okraji obce Moravské Lieskové v okrese Nové Mesto nad Váhom z budovy bývalej sýpky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %