Sobota 28.09.2024
Dnes má meniny 
Václav
°C
23.09.2024 02:05

Zasadnutie Rady ZMOS sa v Žiline uskutoční už zajtra


Ilustračná snímka (ZMOS)


Prezenčné zasadnutie Rady Združenie miest a obcí Slovenska sa uskutoční zajtra 24. septembra 2024 v Žiline za účasti ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáča, generálneho riaditeľa PPA Mareka Čepka a generálneho riaditeľa ŠFRB Milana Lipku.


Hlavné body programu sa budú zameriavať na financovanie miestnych samospráv, reformu sociálnych služieb, rozvoj vidieka, nájomné bývanie a ďalšie kľúčové otázky ovplyvňujúce slovenské mestá a obce. Na zasadnutí vystúpia predstaviteľ vlády a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáča.

Program začína úvodným vystúpením predsedu ZMOS Jozefa Božika, po ktorom bude nasledovať voľba návrhovej komisie a vyhodnotenie plnenia uznesení z predchádzajúcich zasadnutí. Ústredná riaditeľka Kancelárie ZMOS Zuzana Špačeková predloží správu o usporiadaní členstva v orgánoch ZMOS a odborných sekciách Rady ZMOS. Nasledovať bude problematika financovania miestnych územných samospráv, ktorá je v súčasnosti kľúčovou vzhľadom na prebiehajúce diskusie o konsolidácii verejných financií. Riešenie tejto otázky bude mať významný vplyv na fungovanie slovenských miest a obcí v nadchádzajúcich rokoch.

Jedným z dôležitých bodov rokovania bude návrh stanoviska ZMOS k reforme financovania sociálnych služieb, ktoré predloží podpredsedníčka ZMOS Božena Kováčová.

Počas obednej prestávky sa uskutoční tlačový brífing ZMOS. Na brífingu sa bude hovoriť o financovaní samospráv a návrhu konsolidačného balíčka, ktorý bol predmetom diskusií s vládou SR. Predseda ZMOS Jozef Božik spolu s ďalšími členmi vedenia a Rady ZMOS predstavia návrhy a možné riešenia na zabezpečenie finančnej stability samospráv v nadchádzajúcom období.

V popoludňajšej časti rokovania sa diskusia presunie na tému rozvoja vidieka, miestnych akčných skupín a pozemkov, kde vystúpia minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč a generálny riaditeľ Poľnohospodárskej platobnej agentúry Marek Čepko. Ďalším bodom bude prezentácia generálneho riaditeľa Štátneho fondu rozvoja bývania Milana Lipku o financovaní nájomného bývania.

Záverečné body programu budú zamerané na novelizáciu Stanov ZMOS, aktuálne informácie z legislatívneho procesu a rôzne ďalšie témy, ktoré sú dôležité pre fungovanie miestnych samospráv.

8. zasadnutie Rady ZMOS, ktoré sa uskutoční v utorok 24. septembra 2024 v Kongresovej sále hotela Holiday Inn v Žiline (Športová 2). Zasadnutie začne o 10:00 hod.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2020
Európske podujatia miest a obcí sa prekladajú
Vzhľadom na súčasnú situáciu vo svete súvisiacu so šírením COVID-19 zrušili viaceré európske orgány a asociácie plánované plenárne zasadnutia a kongresy, na ktorých bola plánovaná účasť aj zástupcov slovenskej miestnej a regionálnej samosprávy.
viac
23.09.2020
Komuniké z Predsedníctva ZMOS a Rady ZMOS
V poradí 6. zasadnutie Predsedníctva ZMOS sa uskutočnilo tesne pred rokovaním Rady ZMOS. Mnohé jeho závery boli následne prerokované na popoludňajšom rokovaní Rady ZMOS.
viac
22.04.2022
Komuniké zo 17. zasadnutia Predsedníctva ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal na 21. apríla v poradí 17. zasadnutie Predsedníctva ZMOS. Kľúčovými témami boli nárast cien stavebných materiálov, sociálna oblasť a školstvo.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.05 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %