Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.06.2019 08:05

Začal sa jeden z najväčších festivalov, vystúpi vyše 1500 folkloristov


Heľpa, amfiteáter, ilustračná snímka, zdroj: netmapio


Jeden z najväčších folklórnych slovenských festivalov Horehronské dni spevu a tanca sa začal v piatok večer v amfiteátri v horehronskej obci Heľpa.


Festival opäť ponúka vystúpenia tých najlepších folklórnych súborov, dedinských skupín, ľudových hudieb, spevákov, speváckych zoskupení a hudobníkov najmä z regiónu Horehronia, horného Pohronia a Podpoľania. Každoročné podujatie až do nedele (30. 6.) predstaví 13 scénických programov, v ktorých účinkuje viac ako 1500 ľudí. TASR o tom informovala Tatiana Salajová zo Stredoslovenského osvetového strediska v Banskej Bystrici, ktoré je spolu s obcou Heľpa hlavným organizátorom slávností.       

Piatkový večer 54. Horehronských dní spevu a tanca prináša program "Horehronci pozývajú" a v ňom sa predstavia výnimočné spevácke zoskupenia z regiónov s viachlasnou hudobno-spevnou kultúrou. Program Bystrická haravara zasa prezentuje prácu banskobystrických folklórnych súborov, speváckych skupín, ľudových hudieb a sólistov.

Sobota (29. 6.) má v programe štyri scénické programy, v ktorých sa predstavia mladí talentovaní speváci a folklórne rodiny, ktoré významnou mierou prispievajú k uchovávaniu prejavov tradičnej ľudovej kultúry regiónov, kde žijú, ale aj súbory, ktoré sa na heľpianskych slávnostiach neobjavujú až tak často.       

Podľa Salajovej návštevníkom tento deň spestrí tradičný jarmok v centre dediny, kde spoznajú prácu remeselníkov Gemera, Spiša, Liptova a Horehronia. Dominovať má najmä domáca výroba odevu a jeho súčastí – šitie, pradenie, zdobenie vyšívaním, paličkovaním, skladaním a viazaním.       

Už neodmysliteľnou súčasťou slávností je domáca kuchyňa, ktorá ponúkne miestne špeciality - heľpianske guľky, graple, myši či pirohy s bryndzou.       

Festival ponúkne viaceré výstavy, napríklad ľudového odevu pod názvom Sedemdesiat sukieň mala, ale aj ukážky, ako sa kedysi obliekali ľudia v Heľpe, Polomke a Telgárte. Pozýva tiež na prezentáciu o živote trhových obchodníkov – čipkárov z niekdajšej Zvolenskej župy.       

Nedeľňajší záver folklórneho podujatia bude patriť košickej Muzike Milana Rendoša a súboru Železiar.       

"Tohtoročné Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe sú priateľské k prírode, a preto si predsavzali nepoužívať plasty," dodala Salajová.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.08.2016
Výstava o svadobných tradíciách otvorila program Jánošíkových dní
Vernisáž výstavy Môj vienok zelený dolu vodou padá vo štvrtok 4. augusta v priestoroch Makovického domu v Žiline otvorila 54. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej, ktorý potrvá do 7. augusta.
viac
10.07.2019
Začal Akademický Zvolen, vystúpia súbory z Austrálie, Španielska, Litvy, Srbska
Súťažným večerom v Divadle J. G. Tajovského a následným Festivalovým večerom na Námestí SNP, začala v utorok vo Zvolene najväčšia prehliadka študentského folklóru - 24. ročník Akademického Zvolena 2019.
viac
13.07.2019
Bačovské dni predstavia podoby tradičnej valaskej kultúry
Na 19. ročníku medzinárodného festivalu valaskej kultúry Bačovské dni sa v Malatinej (okres Dolný Kubín) predstaví v sobotu 13. júla a v nedeľu 14. júla viac ako 500 účinkujúcich. TASR o tom informoval riaditeľ Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne Miroslav Žabenský.
viac
06.07.2023
Začínajú sa 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve
Sprievodnými podujatiami i scénickým programom na amfiteátri sa vo štvrtok začínajú 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %