Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.10.2021 04:50

Výzva na rok 2021 pre najmenej rozvinuté okresy


Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu SR - logo


Rezort investícií, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu vyhlásil výzvu pre najmenej rozvinuté regióny.


Výzva v celkovom objeme 4,9 milióna eur je určená pre obce z najmenej rozvinutých okresov, ktorým koncom roka 2020 skončila možnosť čerpať peniaze z balíka určeného na podporu najmenej rozvinutých okresov. Žiadosti o podporu je možné zaslať výlučne elektronicky do 5. novembra 2021.

Vyhlásená výzvy podporí rekonštrukcie ciest a chodníkov, obnovu pamiatok, rozvoj turizmu aj životné prostredie.

Výzva je zameraná na podporu projektov, ktoré:

- zlepšia technickú a dopravnú vybavenosť regiónu, ako napríklad rekonštrukcie, vybudovanie, alebo údržba, či oprava ciest, mostov, chodníkov, cyklistických ciest,

- v rámci cestovného ruchu umožnia vynoviť kultúrne pamiatky a pamätníky, pomôžu v rozvoji ciest k turisticky atraktívnym miestam,

- sú zamerané na zavádzanie zelených opatrení, ktoré pomôžu zlepšiť životné prostredie v regióne.

Do výzvy sa môžu zapojiť obce, ktoré boli do 31. 12. 2020 zaradené ako súčasť najmenej rozvinutých okresov a ktorým skončila možnosť čerpať peniaze z balíka určeného na podporu najmenej rozvinutých okresov.  Ide o okresy – Kežmarok, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská sobota, Rožňava, Sabinov, Sobrance, Svidník, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou.

Na jeden projekt je možné získať podporu od 40-tisíc do 250-tisíc eur, pričom započítať je možné oprávnené výdavky už od 1. 1. 2021.

Žiadosť o podporu je možné podať výlučne elektronicky do 5. novembra 2021. Obce, ktoré predložia podpísanú žiadosť spolu s prílohami do 20. októbra 2021 a vyplnia krátky online registračný formulár, získajú dodatočných 10 bonusových bodov k celkovému bodovému hodnoteniu.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR považuje regionálny rozvoj za veľmi dôležitú tému. Národná rada schválila v septembri novelu zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov z dielne MIRRI. Vďaka nej bude podpora pre tieto regióny jednoduchšia, adresnejšia a transparentnejšia.

Od novembra tohto roka sa zmení spôsob rozhodovania o projektoch. O výzvach a ich vyhodnotení nebude rozhodovať prednosta okresného úradu, ale riadiaci výbor zložený zo zástupcov MIRRI, VÚC, obcí a miest, okresných úradov a socio-ekonomických partnerov. Podpora pre najmenej rozvinuté okresy bude možná iba na základe Plánov rozvoja, ktoré pripravia okresné úrady v spolupráci s MIRRI, so zástupcami VÚC, obcí a miest a odborníkmi.

Novinkou je tiež podpora projektov, ktoré presahujú hranice okresu. Novela zákona však priniesla aj novinku v definovaní najmenej rozvinutého okresu. Medzi najmenej rozvinuté okresy sa zaradia aj okresy obklopené najmenej rozvinutými okresmi. Po novom sa medzi tieto okresy zaradí aj Stará Ľubovňa.

Výzva na rok 2021 – pre najmenej rozvinuté okresy (NRO)

 mirri.gov.sk

Autor: (Zdroj: ZMOS, MIRRI)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2017
MŽP vyhlásilo výzvu zameranú na triedený zber
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) vyhlásilo výzvu pre najmenej rozvinuté okresy so zameraním na triedený zber. K dispozícii je pre nich 25 miliónov eur.
viac
19.11.2020
Čo si myslíte o rozvoji najmenej rozvinutých regiónov?
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie vyzýva verejnosť k vyplneniu dotazníka na zefektívnenie rozvoja najmenej rozvinutých regiónov.
viac
23.11.2021
Na recykláciu odpadu dostanú obce 10 miliónov eur
Výzvu odsúhlasila ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, ktorej rezort plní funkciu Centrálneho koordinačného orgánu pre eurofondy.
viac
17.03.2023
MIRRI: Samosprávy môžu žiadať o preplatenie nákladov migračnej krízy
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR vyhlásilo výzvu na 127 miliónov eur. Určená je pre takmer 1500 miest a obcí na Slovensku vrátane Bratislavského kraja, ktoré vlani poskytli pomoc a útočisko utečencom z Ukrajiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %