Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
24.07.2024 04:10

Výstavba veterných parkov je na 73,2 percenta územia SR nevhodná


Ilustračná snímka, zdroj: TASR


Územia, ktoré sú vysoko citlivé a dôležité pre prežívanie vtákov a netopierov, pokrývajú 73,2 percenta Slovenska. Výstavba veterných elektrární je tam z pohľadu biodiverzity úplne nevhodná.


Stredne citlivé oblasti pokrývajú zvyšok územia Slovenska, a to 26,8 percenta. TASR o tom informovala Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko, ktorá v spolupráci s Ochranou dravcov na Slovensku a so Spoločnosťou na ochranu netopierov na Slovensku pripravila štúdiu "Zhodnotenie senzitivity územia Slovenska s ohľadom na výskyt vtáctva a netopierov vo vzťahu k výstavbe veterných elektrární".

Mapa senzitivity identifikuje územia, v ktorých výstavba veterných parkov môže predstavovať významné riziká a zásah do hniezdiacich, migrujúcich a zimujúcich vtákov. "Vytvorenie mapy senzitivity má prispieť k vhodnému umiestneniu projektov veternej energie na Slovensku tak, aby ich negatívny vplyv na biodiverzitu bol minimalizovaný. Veríme, že mapu využijú developeri a úrady pri plánovaní a povoľovaní a prispeje aj k akceptácii veternej energie obyvateľmi," povedala hlavná autorka mapy senzitivity Adriana Hološková zo SOS/BirdLife.         

Ochranársky manažér SOS/BirdLife Slovensko Jozef Ridzoň tvrdí, že pri umiestnení a povoľovaní projektov veterných elektrární vo vysoko citlivom území sa dajú očakávať komplikácie, neistoty a predĺženie hodnotiacich procesov a s najväčšou pravdepodobnosťou vyššie náklady pri príprave projektov, čo je zvýšené riziko pre podnikateľov.         

Pri stredne citlivých oblastiach neidentifikovali prekážky z pohľadu vtáctva a netopierov na výstavbu veterných parkov. Neznamená to však, že územie je s istotou na tento typ projektu vhodné. "Pri projektovaní zámerov je naďalej potrebný monitoring vtákov a netopierov, aby sa identifikovali všetky prípadné nové hniezdiská alebo kolónie citlivých a vzácnych druhov," uviedla organizácia.         

Mapovanie citlivosti územia je podľa Hološkovej dôležitým nástrojom v prístupe Európskej únie k rozvoju veternej energie. Skonštatovala, že identifikáciou ekologicky citlivých oblastí, usmerňovaním výberu lokality, podporou strategických envirohodnotení, uľahčením účasti verejnosti a zefektívnením povoľovacích procesov pomáha takisto zabezpečiť, aby sa rozširovanie veternej energie vykonávalo environmentálne zodpovedným spôsobom.         

Organizácia v tejto súvislosti poukázala na to, že Slovensko dlhodobo zaostáva za ostatnými krajinami v rozvoji využívania vetra ako zdroja obnoviteľnej energie. Veterné parky majú podľa nej preukázateľný negatívny vplyv na niektoré zložky životného prostredia. "Slovensko má teraz možnosť poučiť sa z chýb, na ktoré iné krajiny často prišli až po realizácii jednotlivých projektov," doplnila.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2016
Na ostrove Sihoť pokračuje výsadba 600 nových stromov topoľa čierneho
Na bratislavskom ostrove Sihoť, území významného, strategického a najstaršieho vodárenského a vodohospodárskeho zdroja, sa dnes začalo s ďalšou etapou výsadby nových stromov.
viac
12.03.2020
Lesníci chcú z NP Muránska planina spraviť prírodný park
Vlastníci nechcú zrušiť Národný park (NP) Muránska planina, chcú ho len v zmysle zákona prekategorizovať na druh chráneného územia prírodný park. Informoval o tom riaditeľ Mestských lesov Tisovec Karol Kubíni.
viac
05.10.2023
Ornitológovia nesúhlasia so zámerom výstavby veterného parku na Orave
Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko nesúhlasí so zámerom výstavby veterného parku v Tvrdošíne na Orave. Informovala o tom na sociálnej sieti.
viac
08.04.2024
Väčšina obyvateľov nesúhlasí s prípadnou výstavbou veterného parku
Väčšina obyvateľov obce Radošovce v okrese Skalica nesúhlasí s prípadnou výstavbou veterného parku v katastri obce. Miestne referendum je platné, keďže sa na ňom zúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. TASR o tom informovala starostka Radošoviec Iveta Matúšová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %