Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
05.10.2016 09:30

Vysokoškoláci si môžu na prepravu po meste požičiavať zelené bicykle


Snímka zdroj: (int.).


Osemdesiat zelených bicyklov majú k dispozícii študenti vysokých škôl v Trnave na prepravu po meste i medzi jednotlivými fakultami.


Za projektom stojí iniciatíva Kolokolo, ktorá už pred časom vyhlásila zbierku starých bicyklov a Trnavčania do nej prispeli mnohými archívnymi kúskami súcimi na opravu. V tomto roku finančne podporilo Kolokolo aj mesto, čo umožnilo k repasovaným nákup aj niekoľkých nových bicyklov a ponuku rozšíriť na všetky tri trnavské univerzity a prípadne i verejnosť. Bicykle Kolakola sú ľahko rozpoznateľné vďaka ich zelenej farbe, ktorá symbolizuje EKOmobilitu.      

Kolokolo teraz zastrešuje Univerzitná rada mesta Trnava a chce takto motivovať všetkých mladých ľudí, aby sa naučili presadať z auta či taxíka na lacnejší, ekologickejší a štýlovejší spôsob prepravy – bicykel. "Teší nás, že sa nás mesto rozhodlo podporiť. Ukázalo, že mu záleží na študentoch a chce im aj do budúcna pomáhať," uviedol predseda rady Adrián Kobetič. Informácie o možnostiach prenájmu zelených bicyklov sú na stránke kolokolo.info.      

Pred piatimi rokmi prišla s nápadom partia mladých vysokoškolákov, ako pomôcť svojim kamarátom prekonávať veľké vzdialenosti v rámci mesta Trnava. Vyhlásili zbierku nepoužívaných bicyklov, ktoré potom opravili na štýlové prepravné prostriedky. Prvých dvadsať si mohli požičať len študenti jednej fakulty, z ktorej pochádzali aj realizátori projektu Kolokolo. Medzitým v Trnave vznikla univerzitná rada, ktorá prejavila záujem prevziať patronát nad týmto projektom a rozšíriť ho na všetkých študentov v meste.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.09.2017
Naštartujte sa pre zmenu, vymeňte auto za bicykel
Čím viac bude v meste cyklistov, tým viac si ich šoféri áut budú všímať a tým zdravšie a bezpečnejšie bude mesto. Mesto Zvolen sa zapája do Európskeho týždňa mobility a vyzýva Zvolenčanov, aby vymenili aspoň na jediný deň auto za bicykel.
viac
25.01.2018
Mesto Michalovce získalo viac ako pol milióna eur na cyklotrasu
V meste pribudne viac ako dva kilometre novej cyklotrasy vďaka schváleným externým finančným prostriedkom z Európskych štrukturálnych a investičných fondov vo výške 562 tisíc eur. Mesto bude projekt spolufinancovať sumou 29, 6 tisíc eur.
viac
12.03.2020
Trnava spúšťa projekt charitatívnej zbierky Bicykel do každej rodiny
Mesto Trnava v spolupráci s obchodným centrom na Ulici Ferka Urbánka a partnermi organizuje charitatívnu zbierku Bicykel do každej rodiny.
viac
08.07.2021
Po Prešove môžete jazdiť už aj na zdieľaných bicykloch
Mesto Prešov úspešne uviedlo do prevádzky zdieľané bicykle, ktoré prispejú k zvýšeniu mobility obyvateľov. Cieľom takzvaného bikesharingu je zároveň znížiť produkciu škodlivých emisií, zlepšiť kvalitu ovzdušia a podporiť Prešovčanov vo využívaní alternatívnych možností prepravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %