Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
27.05.2019 06:50

Vysoké Tatry sa stali najvýznamnejšou letnou európskou destináciou


Na snímke zľava: Lukáš Brondňanský z Tatry Moutanins resort, generálny manažér Lonely Planet pre strednú Európu Joe Reville, starosta Štrby Michal Sýkora a prednosta Mestského úradu vo Vysokých Tatrách Eugen Knotek počas odovzdávania ocenenia známeho cestovateľského sprievodcu Lonely Planet v kategórii 10 najlákavejších svetových destinácii pre rok 2019, vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR - Oliver Ondráš


Cestovateľský sprievodca Lonely Planet vyhlásil Vysoké Tatry za najvýznamnejšiu letnú európsku destináciu. Na Lomnickom štíte o tom 21. mája na tlačovej konferencii informoval Joe Reville, generálny manažér Lonely Planet pre strednú Európu, ktorý zástupcom regiónu symbolicky odovzdal toto ocenenie.


Vysoké Tatry, najvyššie pohorie Karpatského oblúka, kraľujú v zozname desiatich najlákavejších európskych destinácií. „Na Vysokých Tatrách je niečo mýtické. Návštevníci tohto regiónu budú očarení vznešenou ríšou krivolakých vrchov a majestátnych vodopádov, ako aj vynikajúcou šancou pozorovať medvede hnedé, ktoré už v mnohých častiach Európy vyhynuli,“ konštatoval Joe Reville. Spolu s ďalšími skúsenými cestovateľmi z celého sveta ocenili na Vysokých Tatrách aj možnosť vystúpiť na Gerlachovský štít, pokojné člnkovanie na čírej hladine Štrbského plesa a tradičnú pohostinnosť na vysokohorských chatách.

„Vysoké Tatry sú rajom dobrodruhov, ponúkajú vodopády, vysokohorské lúky a viac ako 100 ultramarínových jazier. Pozorovanie divokej zveri, medveďov hnedých, rysa a kamzíka tatranského je vďaka rastúcemu počtu cestovných kancelárií, ktoré ponúkajú aj takéto zážitky, ľahšie než kedykoľvek predtým,“ upozornil viceprezident pre zážitky Lonely Planet Tom Hall.

Z rúk J. Revilla si ocenenie prevzal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Michal Sýkora, spolu s prednostom Mestského úradu vo Vysokých Tatrách Eugenom Knotekom a Lukášom Brodanským zo spoločnosti Tatry Mountain Resorts. Vo Vysokých Tatrách je v súčasnosti veľký tlak na možnosti rozvoja, mnohí kritizujú, že často aj na úkor ochrany prírody. Samospráva vo Vysokých Tatrách zároveň dlhodobo upozorňuje, že medvede sú premnožené a žiada ich regulovaný odstrel či premiestnenie do iných častí krajiny. „Musíme robiť viac ako doteraz, aby sme pobyt návštevníkom spríjemnili, je to pre nás zadosťučinenie, ale zároveň výzva. Verím, že na úradoch v Bratislave nám pomôžu, aby sme urýchlili rozvoj Vysokých Tatier, aby bola prijatá zonácia a zákon o ochrane prírody, ktorý nebude komplikovať rozvoj cestovného ruchu a život obyvateľom v tomto krásnom prostredí,“ zdôraznil M. Sýkora. Zároveň konštatoval, že ochrana prírody je najdôležitejšia a v regióne si to uvedomujú.

Riaditeľka OOCR Veronika Littvová verí, že ocenenie pomôže prilákať do Tatier ešte viac ľudí zo zahraničia. „Je to potvrdenie kvalitných služieb a atrakcií, ktoré tu máme. Veríme však, že sa nám návštevnosť podarí nastaviť tak, aby aj príroda bola chránená. Musíme si uvedomiť, že sme v národnom parku a zvieratá tu boli ešte pred nami. Hranica musí byť jasne stanovená tak, aby to bolo prínosom pre ľudí a únosné pre prírodu,“ konštatovala V. Littvová.

J. Reville dodal, že rebríček Best in Europe 2019 predstavuje európske destinácie, ktoré podľa neho stojí za to navštíviť a prináša tipy na výlety za gastronómiou či na miesta, ktoré návštevníci ocenia, keď potrebujú utiecť pred davmi. Za Vysokými Tatrami sa umiestnil napríklad Madrid, arktické pobrežie na Islande či Bari v Taliansku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.07.2016
Spišský Hrhov získal mimoriadnu cenu v súťaži Európska cena obnovy dediny
Obec Spišský Hrhov v okrese Levoča získala v súťaži Európska cena obnovy dediny mimoriadnu cenu za spolužitie všetkých skupín obyvateľstva v obci.
viac
20.07.2016
Tatranci chcú návštevníkov z Izraela prilákať na peknú prírodu
Tatranci veria, že počas letnej turistickej sezóny príde do Vysokých Tatier množstvo zahraničných turistov, očakávajú najmä nárast návštevníkov z Izraela. Dôvodom má byť aj charterové letecké spojenie medzi Popradom a izraelským Tel Avivom.
viac
26.10.2016
Vysokohorské chodníky vo Vysokých Tatrách čoskoro uzavrú
Nadchádzajúci predĺžený víkend sa bude vo Vysokých Tatrách niesť v znamení oficiálneho uzavretia turistických chodníkov, čo znamená obmedzenie pohybu vo vysokohorskom teréne s ohľadom na ochranu prírody, ako aj zdravie a bezpečnosť návštevníkov. Oficiálne sa začína v utorok 1. novembra.
viac
16.05.2020
Vysoké Tatry sa pripravujú na letnú sezónu
Vysoké Tatry sa pripravujú na letnú sezónu. Predbežne boli na toto obdobie všetky hudobné a športové podujatia zrušené či termíny posunuté na neurčito, ale niektoré z nich sa realizovať budú.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %