Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.02.2020 08:00

Výmenník vecí má naučiť ľudí ekologickejšiemu správaniu


Ilustračná snímka, zdroj: Kultúrne centrum Banská Štiavnica


V Banskej Štiavnici v týchto dňoch rozbehli projekt, ktorého cieľom je podporiť ekologickejšie správanie ľudí. Mestská kultúra rozbieha tzv. výmenník, ktorý je akousi stálou burzou šatstva a tiež knižnicu vecí.


"Táto myšlienka nám napadla, keď sme robievali burzy, ktoré mali vždy veľký ohlas medzi obyvateľmi. Začalo to šatstvom, mnohí ľudia si z burzy odniesli veci pre celú rodinu. Práve tu sa zrodil tento nápad a to aj vzhľadom na celosvetový trend recyklovať veci," uviedla Zuzana Patkošová z oddelenia kultúry, športu a mediálnej komunikácie Mestského úradu v Banskej Štiavnici.       

Obyvatelia tak budú môcť prispieť šatstvom, ale aj ďalšími vecami ako športové potreby, hračky, potreby do domácnosti a podobne, ktoré už doma nepotrebujú. "Ľudia mnohokrát doma zhromažďujú veci, ktoré sú ešte funkčné, možno staršie, ale nahradia ich niečím novším. Radi by sme preto dali týmto veciam druhú šancu. Človek predsa veľakrát nepotrebuje novú vec a aj sociálne slabších poteší, keď si môžu požičať alebo zobrať, čo je ešte funkčné," poznamenala Patkošová.      

 Výber šatstva a darovaných vecí bude podľa jej slov podliehať selekcii, má ísť o veci, ktoré sú stále funkčné. Cieľom organizátorov totiž nie je ich hromadenie, ale opätovné používanie. Šatstvo poputuje do výmenníka, ktorý bude fungovať na princípe bezplatnej výmeny. Teda obyvatelia môžu veci bezplatne darovať, ale zároveň si aj prísť bezplatne vybrať. Knižnica vecí bude spočívať v požičiavaní vecí za symbolický poplatok.       

"Celé sa to bude konať v klenbovej miestnosti v kultúrnom centre. Ľudia už môžu veci priebežne nosiť, my ich budeme uskladňovať. Výmenník aj knižnicu vecí by sme chceli spustiť od začiatku apríla," priblížila Patkošová s tým, že veci je možné nosiť vždy od utorka do štvrtka. Rovnako bude v týchto dňoch výmenník otvorený.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2016
Amplión prinesie do mesta 40 programov na desiatich scénach
Banskú Štiavnicu čakajú tri dni plné divadelnej zábavy. S názvom Amplión sa tu dnes začína prvý festival kabaretných divadiel a pouličného umenia na Slovensku.
viac
21.05.2018
Starý zámok opäť ožije remeslami a zábavou
Banská Štiavnica opäť ožije remeslami, zábavou a tradíciami. V dňoch 25. a 26. mája sa bude v Starom zámku konať 21. ročník Festivalu kumštu, remesla a zábavy, ktorý pre verejnosť pripravuje Slovenské banské múzeum a občianske združenie Iniciatíva za živé mesto.
viac
10.02.2019
Počas jarných prázdnin ponúkne múzeum špeciálnu ponuku
Pracovníci Slovenského banského múzea (SBM) v Banskej Štiavnici si pre prázdninujúcich školákov pripravili špeciálny program. V termíne od 20. februára do 8. marca ponúknu vo svojich expozíciách viacero akcií venovaných rodinám s deťmi.
viac
09.12.2023
V Kammerhofe sa začal 18. ročník Štjavnyckého vjanočného jarmoku
Nádvorie banskoštiavnického Kammerhofu ožilo v piatok pravou predvianočnou atmosférou. včera predpoludním sa tam začal 18. ročník Štjavnyckého vjanočného jarmoku, ktorý je známy a vyhľadávaný nielen pre širokú ponuku remeselných výrobkov, ale aj komornú atmosféru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %