Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
16.06.2023 01:30

Vychádzka s archeológom priblíži historické banícke pamiatky obce


Banner.


Vychádzka s archeológom Jozefom Labudom po historických baníckych pamiatkach Štiavnických Baní sa uskutoční v piatok (16. 6.) od 15.00 h.


Podujatie sa koná v rámci každoročných Európskych dní archeológie a pri príležitosti 30. výročia zápisu Banskej Štiavnice a okolia do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Ako informuje Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici, účastníci majú zraz pred Obecným úradom v Štiavnických Baniach, kde sa dozvedia základné informácie o histórii obce a archeologických výskumoch SBM v tejto lokalite.

"Potom sa presunieme k Piargskej bašte, kde je dnes Múzeum astronóma M. Hella a kde bol realizovaný archeologický výskum," uvádza ďalej SBM. "Nasleduje prehliadka časti pôvodnej fortifikácie obce z obdobia 17. storočia, keď sa vďaka nedávnym archeologickým výskumom podarilo zistiť časti základového muriva opevnenia a kruhovej bašty známej doteraz len z archívnych vyobrazení," dodáva.

Na záver bude prehliadka areálu šachty Karol so základmi pôdorysu technického zariadenia gápľa zo 17. storočia a jeho stredového nosného kameňa, pôvodne z rudného mlyna zo 14. storočia, spojená s predstavením výsledkov archeologického výskumu SBM v rokoch 2021 - 2022.

SBM chce týmto podujatím predstaviť UNESCO územie Banskej Štiavnice ako väčšieho celku a upozorniť verejnosť, že svetové dedičstvo sa nenachádza len v centre mesta, v pamiatkovej rezervácii, ale aj v širokom okolí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2019
Na obnovu kláštorného komplexu chcú získať peniaze z nórskych fondov
Na dobré vzťahy s nórskym mestom Vardo a skúsenosťami v oblasti čerpania prostriedkov z nórskych fondov chce samospráva v Štiavnických Baniach nadviazať aj v budúcnosti.
viac
10.10.2020
Viaceré obce v Banskoštiavnickom okrese žiadajú štát o návratnú finančnú výpomoc
Obciam Ilija, Banský Studenec a Prenčov už ministerstvo financií ich žiadosť schválilo, čo vyplýva z dokumentov zverejnených v Centrálnom registri zmlúv v posledných dňoch.
viac
27.08.2022
Š. Bane: ZŠ ide rozšíriť systém dažďových záhrad, pribudne aj priestor pre vydru
V Základnej škole s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach v okrese Banská Štiavnica idú rozširovať systém zberu dažďových vôd.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %