Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
10.03.2022 11:40

Vo Veľkých Kapušanoch vznikajú domy pre klientov sociálnych služieb


Ilustračná snímka.


Päť domov pre klientov sociálnych služieb vzniká v meste Veľké Kapušany v okrese Michalovce.


Financovanie komunitného bývania pre zdravotne znevýhodnených a seniorov vo výške 1,3 milióna eur zabezpečil pre neziskovú organizáciu Súcit Veľké Kapušany Košický samosprávny kraj (KSK) prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu. Seniori by v nich mali bývať už v lete, informovala vedúca komunikačného oddelenia Úradu KSK Anna Terezková.

"Služba je určená prioritne pre samostatnejších klientov, ktorí sa o seba dokážu v prevažnej miere postarať sami a ocenia bývanie v súkromí," ozrejmil riaditeľ Súcitu František Balogh s tým, že takáto služba je "unikátom" v širokom okolí. Novinkou v poskytovaní sociálnych služieb na východe Slovenska má byť aj komunikačný systém pacient – sestra v domčekoch. "Prinesie množstvo užitočných funkcií pre klientov aj personál, napríklad privolanie pomoci stlačením jedného gombíka," priblížil.

Každý z domov je určený pre štyroch prijímateľov sociálnej služby, v izbách so samostatnou kúpeľnou a toaletou budú bývať po dvoch. V domoch s televíziou, internetom a klimatizáciou bude aj spoločenská miestnosť a kuchyňa. Klienti sa tak budú môcť stravovať samostatne, ale i v hlavnej budove zariadenia.

"Výstavba domčekov vo Veľkých Kapušanoch odpovedá na potrebu zmeny poskytovania sociálnej služby z inštitucionálnej na komunitnú. Cieľom je, aby samostatnejší prijímatelia sociálnych služieb žili v prirodzenom prostredí miestnej komunity, ktoré im dopraje viac súkromia," zhodnotil projekt predseda KSK Rastislav Trnka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.08.2017
V centre sociálnych služieb otvoria denný stacionár
V centre sociálnych služieb (CSS) Horný Turiec v Turčianskych Tepliciach už čoskoro pribudne denný stacionár pre desať klientov.
viac
24.07.2019
Námestie vo Veľkých Kapušanoch bude miestom troch „naj“ výstav
Tri výstavy s prívlastkom „naj“ realizuje v priebehu leta Mestské kultúrne stredisko (MsKS) vo Veľkých Kapušanoch. Sú súčasťou programu Kultúrneho leta a tiež príspevkom k 805. výročiu prvej písomnej zmienky o meste, ktorú si v tomto roku Veľkokapušania pripomínajú.
viac
23.08.2019
Súčasťou Lečo fesztu je aj festival tradičných ľudových remesiel
Súčasťou gastronomicko-hudobného festivalu Lečo feszt (23. - 25. 8.) bude tohto roku aj jarmok tradičných remeselníkov a prvovýrobcov. Mesto Veľké Kapušany (okr. Sobrance) po desiatich rokoch oživuje tradíciu remeselníckych trhov s názvom Copus Expo.
viac
24.03.2021
Vďaka kompostárni budú zhodnocovať niekoľkonásobne viac BRO
Mesto Veľké Kapušany v okrese Michalovce uspelo so svojím projektom kompostárne vo výzve v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %