Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
07.09.2023 09:55

Vláda schválila návrh novely zákona o pobyte cudzincov


Úrad vlády SR (snímka archív red.)


Vláda na svojom včerajšom zasadnutí schválila návrh novely zákona č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov. Mení sa povinnosť vydávať doklad o zotrvaní na území Slovenskej republiky na možnosť jeho vydania.


Cieľom je odstrániť  tzv. pull-factor, teda pozitívum, ktoré týchto cudzincov motivovalo k migrácii cez naše územie. Tento doklad sa nebude musieť vydávať každému cudzincovi, najmä nie tranzitujúcim migrantom. Na základe toho je veľký predpoklad, že sa zníži ich počet na našom území. 

Ak sa preukáže, že je cudzinec nevyhostiteľný, napríklad v prípade Sýrčanov, cudzinecká polícia ich nebude musieť administratívne spracúvať tak, ako pri cudzincoch, ktorých je možné vyhostiť. To bude mať za následok rapídne zníženie počtu konaní, zrýchlenie vybavovacieho procesu a uvoľneniu policajtov na úlohy súvisiace s bojom proti prevádzačstvu. 

Novela nadobudne účinnosť vyhlásením v zbierke zákonov. Podrobnejšie informácie sa dočítate TU.

 

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2020
Schválená novela zákona „zachraňuje“ OOCR
V súvislosti s ochorením COVID-19 vláda SR včera schválila novelu zákona o cestovnom ruchu v skrátenom legislatívnom konaní.
viac
13.01.2022
Vládou schválená stavebná legislatíva nebolo správne rozhodnutie
Združenie miest a obcí Slovenska ako prvé združenie samospráv poukázalo na nedostatky pôvodného návrhu stavebnej legislatívy. Reagovalo zodpovedne a očakávalo seriózny prístup zo strany vlády. Preto jej rozhodnutie nepovažuje za správne.
viac
14.01.2022
Občianske preukazy budú obsahovať biometrické údaje
Vláda schválila novelu zákona o občianskych preukazoch, tie budú obsahovať biometrické údaje. K schváleniu novely došlo na rokovaní vlády v stredu 12. januára 2022.
viac
01.10.2022
Vláda schválila novelu volebného zákona
Vláda schválila v stredu 28. septembra 2022 návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %