Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
04.07.2022 01:30

Virtuálny historický chodník predstavuje pamiatky QR kódmi


Snímka zdroj: (vranovske.sk).


Kultúrne pamiatky mesta Vranov nad Topľou je možné spoznávať aj prostredníctvom nového virtuálneho historického chodníka. Zastávok, ktoré chodník aktuálne ponúka, je 11, textové či zvukové informácie o jednotlivých miestach získa návštevník naskenovaním QR kódov.


"Po preskenovaní sa zobrazí text o danom mieste, pamiatke, ktorý je možné si prečítať alebo spustiť si audionahrávku, ktorá je k dispozícii v slovenskom, v anglickom jazyku a v jednom prípade, pri Kalvínskom kostole na Hviezdoslavovej ulici, aj v maďarskom jazyku," priblížilo mesto s tým, že QR kódy s podrobnosťami o jednotlivých pamiatkach sa nachádzajú priamo na záujmových miestach.

Súčasťou virtuálneho historického chodníka je pieskovcový kríž a kaplnka s vojenským cintorínom z prvej svetovej vojny na hlavnom cintoríne, Bazilika Minor Narodenia Panny Márie a kláštor paulínov, Schwartzov dom, socha Mladosti a kráse patrí budúcnosť od českého sochára, národného umelca, Břetislava Bendu, Kostol svätého Štefana, Lipa slobody, pamätník Východoslovenského roľníckeho povstania, Kalvínsky kostol a slnečné hodiny na Hviezdoslavovej ulici. Takzvané okno do histórie osadené pri obradnej sieni tiež ponúka historický pohľad na niekdajšiu synagógu zobrazený na skle, po načítaní QR kódu aj ďalšie informácie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2016
Obyvatelia môžu mestu zasielať podnety cez web i aplikáciu
Mesto Vranov nad Topľou sa zapojilo do portálu Odkazprestarostu.sk, ktorý umožňuje obyvateľom a návštevníkom mesta jednoducho a rýchlo nahlásiť problémy, ktoré ich trápia.
viac
05.10.2016
Výskum na Vodnom hrade odkryl renesančné pivnice
Archeologický výskum v areáli gymnázia vo Vranove nad Topľou odkryl priestory renesančných pivníc. Odborní pracovníci v nich zachytili tiež pozostatky stredovekých murív pravdepodobne Vodného hradu, ktorý bol postavený v 15. storočí.
viac
11.04.2020
Vranov nad Topľou očakáva stratu 1,8 až 2,5 milióna eur
V súvislosti s ekonomickými dosahmi pandémie nového koronavírusu očakáva mesto Vranov nad Topľou výpadok svojich príjmov z podielových daní v sume približne 1,8 milióna eur.
viac
09.08.2021
Environmentálnym záťažiam v regiónoch pomôžu nové eurofondy
Na environmentálne záťaže pôjde z nových eurofondov 294 miliónov eur. S predstaviteľmi samospráv v okresoch Michalovce, Humenné a Vranov nad Topľou o tom hovorila vicepremiérka. Ako pri riešení týchto problémov môžu pomôcť eurofondy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %