Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.02.2017 04:00

Vidiecka turistika a agroturizmus má na Slovensku potenciál, ktorý treba využiť


Penzión Harmónia v Modre.


Účastníci seminára v Modre vyzývajú štátne orgány, predstaviteľov územných samospráv a mimovládnych neziskových organizácií, aby venovali zvýšenú pozornosť rozvoju slovenského vidieka.


Seminára s názvom „Vidiecky cestovný ruch a agroturistika napomáha ekonomickému rozvoju regiónov a zamestnanosti na Slovensku“, ktorý organizoval v dňoch 25.- 26. januára 2017 Slovenský zväz vidieckej turistiky a agroturistiky (SZVTA) v spolupráci s Neziskovou organizáciou rozvoja vidieckej turistiky v Modre - Harmónii.

V roku 2016 sme si pripomenuli 25. výročie vzniku SZVTA a 20. výročie vzniku Združenia Malokarpatskej vínnej cesty. Pri tejto príležitosti navštívil Slovensko generálny sekretár Európskeho zväzu agroturistiky Klaus Ehrlich zo Španielska a poskytol skúsenosti z rozvoja vidieckej turistiky vo vyspelých európskych krajinách.

Účastníci seminára - starostovia, podnikatelia vo vidieckom cestovnom ruchu a agroturistike, vinohradníci a vinári na Malokarpatskej vinnej ceste a pracovníci tretieho sektora uvádzajú, že tento hlavný druh (produktová skupina) cestovného ruchu umožňuje využiť a zhodnotiť danosti vidieckeho prostredia, pri pomerne nízkej finančnej náročnosti a vytvárať tak nové pracovné príležitosti pre obyvateľov vidieka. Podnikanie vo vidieckom cestovnom ruchu a agroturistike umožňuje stabilizovať obyvateľstvo na vidieku, odbúravať zbytočnú každodennú mobilitu za prácou do väčších sídiel a miest na Slovensku. Vytvárajú sa podmienky na zachovanie tradičného a typického osídlenia vidieka podľa miestnych zvyklostí a napĺňaní krajinotvorných a ekologických funkcií dediny. Napomáha obnovu a rozvoj dediny formou získavania finančných prostriedkov z príjmu a služieb cestovného ruchu na slovenskom vidieku. Vidiecky cestovný ruch a agroturistika umožňuje lepšie zhodnotiť poľnohospodársku produkciu pri príprave gastronomických regionálnych špecialít pre turistov na vidieku. Vytvárajú sa tak podmienky pre priamy predaj poľnohospodárskych produktov priamo z dvora roľníka, čo je bežne zaužívané...

Viac v Obecných novinách č. 7-8/2017 na str. 11.

Autor: Štefan PÍRI, predseda SZVTA, Ing. Juraj KEREKEŠ, odborný garant seminára, Ing. František MACH, CSc., organizačný garant seminára


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2016
Dotácie kraja podporia aktivity ekonomického rozvoja vidieckych oblastí
Mestá a obce v bratislavskom regióne i mestské časti Bratislavy budú môcť Bratislavský samosprávny kraj (BSK) požiadať o dotácie, ktoré majú podporiť ekonomický potenciál vidieckych oblastí kraja.
viac
13.01.2017
Pozvánka na seminár o vidieckom cestovnom ruchu a agroturistike
Seminár s názvom Vidiecky cestovný ruch a agroturistika napomáha ekonomickému rozvoju regiónov a zamestnanosti na Slovensku sa uskutoční 25. januára v penzióne Harmónia*** v Modre.
viac
28.02.2017
Seminár o vidieckej turistike a agroturistike v Modre predstavil nové možnosti
Koncom januára sa uskutočnil v Modre v penzióne Harmónia odborný seminár s názvom Vidiecky cestovný ruch a agroturistika napomáha ekonomickému rozvoju regiónov a zamestnanosti na Slovensku.
viac
01.05.2017
Kam kráčaš agrokomplex?
Nezisková organizácia rozvoja vidieckej turistiky a Slovenský zväz vidieckej turistiky a agroturistiky pozývajú na seminár o premenách slovenského vidieka a trendoch ďalšieho vývoja v agrorezorte a na vidieku, ktorý sa uskutoční 16. – 17. mája 2017 v Penzióne Harmónia*** v Modre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %