Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
16.03.2017 10:05

Veľvyslankyňa Yamila Sonia Pita Montes navštívila Detvu


Snímka autor: (Jaroslav ŠVÁBENSKÝ).


V sobotu 11. marca 2017, keď si mesto Detva pripomenulo medzinárodný deň žien, Detva privítala novú veľvyslankyňu Kubánskej republiky jej excelenciu Yamilu Soniu Pita Montes.


Veľvyslankyňa Pita Montes odovzdala slovenskému prezidentovi Andrejovi Kiskovi svoje poverovacie listiny 18. januára tohto roku. Deň pred návštevou Detvy sa veľvyslankyňa Kuby zdržala aj na návšteve mesta Zvolen.

V sobotu dopoludnia 11. marca sa v priestoroch Mestského úradu v Detve uskutočnil oficiálny akt prijatia primátorom Detvy, ktorý veľvyslankyňu srdečne privítal v Detve po prvý krát. Šufliarský vyjadril nádej, že sa jej v centrálnom meste Podpoľania bude páčiť a že tento deň bude začiatkom priateľstva a dobrej spolupráce.

Jej excelenciu na návšteve v Detve sprevádzal Ľubomír Rejko, predseda Klubu Slovensko – Kubánskeho priateľstva vo Zvolene a ďalší hostia.

Po príhovoroch, veľvyslankyňa zanechala v pamätnej knihe mesta svoje päťriadkové poďakovanie, ktoré začína slovami: „Gracias por el recibimiento a esta bella ciudad...“ vďaka za prijatie v tomto peknom meste.

Primátor ju následne s hosťami, so zamestnancami mesta, s prítomným riaditeľom Kultúrneho centra A. Sládkoviča Jozefom Kulišiakom a vedúcou Oddelenia školstva, kultúry a sociálnych vecí Margitou Gajdošovou sprevádzal historickou časťou Detvy.

V Podpolianskom múzeu ju s exponátmi múzea a históriou Podpoľania oboznámila vedúca Renata Babicová, pri návšteve Farského kostola sv. Františka Assiského sa o výklad postaral dekan Ľuboš Sabol.

V popoludňajších hodinách, na programe osláv Medzinárodného dňa žien v Dome kultúry A. Sládkoviča, veľvyslankyňa Yamila Sonia Pita Montes vystúpila v mene kubánskych žien a zablahoželala a pozdravila zhromaždené dámy rôzneho veku z Detvy.

 

Autor: (Zuzana JUHANIAKOVÁ, MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Každoročné slávnosti Ovenálie podporujú ovčiarstvo na Slovensku
Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku, ktorý sídli v Banskej Bystrici, organizuje v nedeľu 12. júna 8. ročník celoslovenských ovčiarskych slávností Ovenálie 2016.
viac
04.03.2019
Vo Zvolene, Krupine a v Detve sa výrazne zvýšil podiel separovaného odpadu
Výrazné zvýšenie separovaného odpadu zaznamenali vlani niektoré mestá na strednom Slovensku. Napríklad vo Zvolene bolo percento vytriedeného odpadu raz tak vyššie ako v roku 2017, v Krupine dokonca zvýšili tento podiel trojnásobne.
viac
12.04.2019
Zvolen navštívi veľvyslanec z najzelenšej ambasády. Príde nás inšpirovať
Tesne pred Veľkou nocou - 17. apríla - sa vo Zvolene opäť zastaví zástupca veľvyslanca Holandského kráľovstva na Slovensku - Martijn Lambarts. Spolu s členmi slovenského Inštitútu cirkulárnej ekonomiky príde porozprávať o svojich skúsenostiach so zeleným úradovaním či obstarávaním.
viac
03.05.2023
Zvolen sa pripravuje na spustenie zákazu parkovania na chodníkoch
Mesto Zvolen sa pripravuje na spustenie zákazu parkovania na chodníkoch. Povinnosť, ktorá vyplýva zo zákona, zapracovali v dvoch dopravných projektoch, ktoré si dalo mesto v minulosti spracovať. Informoval o tom hovorca mesta Martin Svatuška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %