Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
08.08.2024 08:55

Vďaka Interreg zrealizujú v kraji menšie projekty v hodnote 250-tis. eur


Interreg Poľsko - Slovensko (logo)


V Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) zrealizujú vďaka cezhraničnej spolupráci ďalšie tzv. malé projekty zamerané na kreatívne a turisticky atraktívne pohraničie.


Hovorkyňa PSK Daša Jeleňová informovala, že v rámci ôsmich schválených projektov z programu Interreg Poľsko - Slovensko 2021 - 2027 prefinancujú v kraji viac ako 250.000 eur.         

"Eurofondy prispejú k vybudovaniu nového cyklochodníka, novej muzeálnej expozície a realizácii viacerých podujatí," uviedla Jeleňová s tým, že partnersky sa budú na projektoch podieľať obce Lesnica a Spišská Teplica, Rímskokatolícka cirkev - Biskupstvo Spišské Podhradie, Oblastná organizácia cestovného ruchu Severný Spiš - Pieniny, mestá Kežmarok i Spišská Belá a tiež Ľubovnianske múzeum.         

V Spišskej Belej dobudujú ďalšiu cyklistickú infraštruktúru, ktorá prepojí mesto na sieť chodníkov v rámci Cesty okolo Tatier. Diecézne múzeum v Spišskej Kapitule sa má vďaka projektu Biskupstva v Spišskom Podhradí a poľského partnera Cisterciánskeho opátstva v Szczyrzyci rozšíriť o novú expozíciu. "Vznikne rekonštrukciou jeho suterénu, ktorá bude zahŕňať obnovu omietok, kamenných častí a hlinených podláh. Nová interaktívna poľsko-slovenská expozícia bude obsahovať holografickú projekciu v životnej veľkosti i holografickú vitrínu," priblížila hovorkyňa. Cieľom projektu je zvýšiť návštevnosť "slovenského Vatikánu" i opátstva.         

Najstaršia obec Pienin Lesnica uspela s projektom "Po hraničnom kultúrnom chodníku". V rámci neho vzniknú nové propagačné a informačné materiály a kultúrne podujatie zamerané na šírenie umeleckej tvorby a trendov miestnej i regionálnej hudby prihraničného územia. Jeleňová doplnila, že prezentovať čaro hradov v poľsko-slovenskom pohraničí budú vďaka spoločnému projektu Ľubovnianske múzeum - hrad v Starej Ľubovni a poľské kúpeľné mesto Muszyna v Malopoľskom vojvodstve. OOCR Severný Spiš - Pieniny zrealizuje projekt "Načerpaj silu z prírody", mesto Kežmarok spropaguje vďaka dotácii cezhraničné územie a Spišská Teplica sa zameria na prezentáciu cisterciánov pod Tatrami a rozvíjanie efektov cezhraničnej spolupráce.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.07.2020
Ako sa realizoval program Interreg PL-SK v roku 2019
Úspechy a neúspechy realizácie programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko Slovensko 2021 -2024 za rok 2019 sa môžete dočítať vo výročnej správe o realizácii programu, ktorá už bola schválená Európskou komisiou.
viac
28.04.2021
Šesť cezhraničných mikroprojektov v PSK dostalo zelenú
Prešovský samosprávny kraj (PSK) podpísal zmluvy s ďalšími úspešnými žiadateľmi o finančný príspevok pre individuálne mikroprojekty v cezhraničnom partnerstve s Karpatským euroregiónom v Poľsku.
viac
20.01.2023
Záujemcovia môžu získať európske zdroje na projekty v envirooblasti
Inštitúcie a organizácie z Prešovského kraja môžu aktuálne žiadať o európske zdroje z cezhraničného programu Interreg Poľsko-Slovensko 2021-2027 pre projekty spojené s adaptáciou na zmenu klímy a ochranou pred prírodnými katastrofami.
viac
04.07.2023
PSK má schválené nové cezhraničné projekty za 4,5 mil. eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg Poľsko - Slovensko 2021 - 2027 bude môcť využiť takmer 3,9 milióna eur na aktivity, ktoré budú budovať spoluprácu medzi inštitúciami a obyvateľmi pohraničia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %