Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.03.2019 09:50

Valentínska kvapka krvi prilákala študentov


Ilustračná snímka, zdroj: Ahoj Komárno


Študenti viacerých stredných škôl v Komárne sa rozhodli darovať krv v rámci Valentínskej kvapky krvi. Kampaň Slovenského Červeného kríža, do ktorej sa zapojila aj Nemocnica Komárno, potrvá do 21. marca.


Darovanie krvi si už vyskúšalo 19 študentov zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Komárne i 38 študentov zo Strednej priemyselnej školy strojníckej a elektrotechnickej v Komárne. „Zatiaľ svoj záujem potvrdili študenti viacerých stredných škôl,“ povedala primárka oddelenia hematológie a transfuziológie Nemocnice Komárno Enikö Radi.       

Valentínska kvapka krvi je podľa jej slov vhodná príležitosť na to, ako získať prvodarcov a osloviť predovšetkým mladých ľudí. „Máme početnú skupinu darcov, ktorí darujú krv pravidelne, ale táto akcia je zameraná na nových darcov, ktorí dovŕšili 18 rokov. S potrebou pomáhať sa zoznámili práve vďaka celoslovenským kampaňovým aktivitám. Dalo by sa povedať, že komárňanskí študenti tvoria veľkú časť našej miestnej darcovskej základne,“ potvrdila Radi.       

Darcom sa môže stať každý, kto dosiahol vek 18 rokov, váži aspoň 50 kilogramov, neužíva pravidelne lieky, v posledných dvoch týždňoch pred darovaním krvi nebol chorý a v posledných šiestich mesiacoch nebol tetovaný. Každý darca pred samotným darovaním prejde vyšetrením, a to nielen z odobratej vzorky krvi, ale aj lekárom. Najbližšie darovanie krvi sa v Komárne uskutoční 19. marca.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2019
Komárňanská nemocnica pozýva darcov do divadla
Nemocnica Komárno, člen skupiny AGEL, v spolupráci s partnermi pozýva 11. júna všetkých dobrovoľníkov na mobilný odber krvi v priestoroch Jókaiho divadla v Komárne od 8:00 do 11:00 hodiny.
viac
23.06.2020
Nemocnica v Zlatých Moravciach potrebuje urgentne krv
Nemocnica v Zlatých Moravciach potrebuje vo zvýšenej miere krv. Na štvrtok 25. júna preto pripravuje odber, na ktorý pozýva dobrovoľných darcov.
viac
24.03.2021
Nemocnica AGEL Komárno vyzýva darcov krvi na pomoc
Nemocnica AGEL Komárno avizuje nedostatok zásob krvi všetkých krvných skupín. Vyzýva preto všetkých darcov, ktorí môžu, aby prišli darovať najvzácnejšiu tekutinu. Chýbajú hlavne krvné skupiny 0 a A.
viac
17.08.2021
Komárňanská nemocnica potrebuje najvzácnejšiu tekutinu
Krv je v zdravotníctve nenahraditeľnou tekutinou a inak tomu nie je ani v Nemocnici AGEL Komárno. Najmä v lete pociťujú pokles darcov, čo môže byť spôsobené dovolenkovým obdobím a sprísnenými pravidlami darcovstva, ktoré priniesla epidémia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %