Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
25.01.2016 10:00

V Žiline pribudne komunitná záhrada. Skrášli mestské sídlisko Vlčince


Na žilinskom sídlisku vyrastie nový komunitný priestor. (Foto: zilinak.sk)


Nová komunitná záhrada vznikne na zanedbanom pozemku vo vnútrobloku Fatranskej ulice na Vlčinciach. Mesto Žilina si tento pozemok prenajalo za symbolické 1 euro od Spojenej školy internátnej.


V roku 2016 sa v uvedenej oddychovej zóne plánujú osadiť lavičky a smetné koše, obnoviť chodníky a sprístupniť bezplatný internet. Komunitné záhrady ponúkajú ľuďom nové možnosti využitia verejných priestranstiev. Nielenže podporujú ich záujem o svoju štvrť a mesto, ale tiež vplývajú na dobré susedské vzťahy. Prinášajú do miest a na sídliská upravenú zeleň, bezpečné miesta na hranie pre deti a miesta na trávenie voľných chvíľ s kamarátmi a susedmi.

Ďalšia komunitná záhrada vznikne na zanedbanom pozemku vo vnútrobloku Fatranskej ulice na Vlčinciach. Pozemok patrí Spojenej škole internátnej a v minulosti slúžil ako školský dvor. Následne po odcudzení plota začal chátrať a na základe poslaneckého návrhu Patrika Gromu si ho mesto Žilina prenajalo za symbolické 1 euro. V mesiaci december sa začala postupná úprava priestoru orezaním drevín. V budúcom roku pribudnú smetné koše a lavičky. Postupnou obnovou prejdú aj komunikácie a občania sa budú môcť tešiť aj na bezplatný internet. O priestor sa spoločne budú starať dobrovoľníci, stredná škola a mesto Žilina.

„V Žiline vznikne po obnove ďalšie miesto, kde sa budú môcť ľudia stretávať a spoločne vytvárať a rozvíjať zelený priestor,“ vyjadril sa k projektu komunitnej záhrady na Vlčinciach prvý zástupca primátora mesta Žilina Patrik Groma.

V meste Žilina je vybudovaných už niekoľko komunitných záhrad: komunitná záhrada ZŠ Jarná, na uliciach Piešťanská, Čajakova, Lichardova, Bajzova. Rozvoj komunitných záhrad podporuje od roku 2011 mesto Žilina v spolupráci s Nadačným fondom Kia Motors Slovakia v Nadácii Pontis.

Autor: (čor)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
MK SR označilo úspech festivalu Východná za jednu z priorít vedenia
Úspech medzinárodného folklórneho festivalu Východná je jednou z priorít Ministerstva kultúry (MK) SR. Prípravám treba venovať adekvátnu pozornosť a prinavrátiť mu jeho status.
viac
16.04.2024
Zubné benefity v poisťovniach sa od mája zrušia
Od mája sa zruší poskytovanie zubných benefitov v zdravotných poisťovniach. Ministerstvo zdravotníctva SR tvrdí, že benefit splnil svoj edukačný účel a je potrebné hľadať nové benefity.
viac
16.04.2024
MZVEZ: Nórske granty pomáhajú aj Slovensku
Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok prijal 15. apríla 2024 mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Nórskeho kráľovstva na Slovensku Susan Eckey.
viac
16.04.2024
Oslavy Dňa mesta Košice sa začnú oživením Spievajúcej fontány
Pestrý program ponúknu tohtoročné oslavy Dňa mesta Košice, ktoré budú trvať od 27. apríla do 17. mája. Ich súčasťou bude otvorenie Spievajúcej fontány na Hlavnej ulici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %