Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.11.2019 02:05

V zaniknutej osade Šoldov postupne vzniká archeoskanzen


Na snímke kópie stredovekých zemníc a studňa v archeoskanzene v zaniknutej osade Šoldov neďaleko obce Štrba. FOTO TASR - Oliver Ondráš


V zaniknutej osade Šoldov neďaleko Štrby, okres Poprad, postupne vyrastá archeoskanzen. Prevažne z vlastných zdrojov ho tam buduje obec, ktorá vlani postavila za pomoci nezamestnaných jedno obydlie a tento rok pribudlo ďalšie.


„Okrem toho sa v tejto lokalite nachádza aj premostenie, studňa, priznané a čiastočne aj domurované sú tiež základy pôvodného kostola. Obnovili sme aj cestu, ktorá vedie k Šoldovu z obce. Takým naším snom je raz tam postaviť aj kostol, ktorý tam pôvodne stál. Pribudnúť by mohli aj ďalšie obydlia a súčasťou zámeru je vybudovať aj vyhliadkovú vežu, z ktorej by bol krásny výhľad na Šoldov, Štrbu, ale aj panorámu Vysokých Tatier,“ uviedol pre TASR starosta Štrby Michal Sýkora.       

Zároveň dodal, že cieľom samosprávy je na obecnom úrade vytvoriť múzeum, ktoré by mapovalo históriu Šoldova a vystaviť v ňom chcú artefakty, ktoré sa našli pri archeologickom výskume tohto územia. „Tento rok sa nám to nepodarilo zrealizovať, verím, že na budúci rok sa to podarí. Chceme, aby vzácne historické predmety, ktoré sa tam našli, boli vystavené tu u nás a nie v Nitre,“ dodal starosta. Okrem toho chcú túto lokalitu prepojiť aj s neďalekými diaľničnými odpočívadlami, aby bola dostupnejšia pre návštevníkov regiónu.       

Archeologický výskum začal v Šoldove realizovať Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied v Nitre v roku 2013. „Postupne sa spod nánosov hliny a kameňa odkryli základy sakrálnej stavby s priľahlým cintorínom, opevnením pozostávajúcim z dvojitých priekop a valových násypov. Našli sa tiež dva obytné objekty, takzvané zemnice, z osady ležiacej východne od opevneného kostola,“ objasnil šéf výskumu Marián Soják s tým, že nájdené artefakty, ako napríklad črepy, rozličné kovové predmety, najmä mince a organické zvyšky, umožňujú existenciu Šoldova rámcovo vymedziť od 13. do sklonku 15. storočia. Zároveň dodal, že prezentácia územia formou menšieho archeoskanzenu doposiaľ na Spiši chýbala a práve Šoldov je na to predurčený.       

Dedina mala niekoľko hektárov a v rámci Slovenska sa podľa Sojáka taká rozsiahla zaniknutá osada zrejme ani nenachádza. Tradícia hovorí, že Šoldovania boli statní, veľkí a vysokí ľudia, takmer obri, pravda je však taká, že počas archeologického výskumu sa až na dve kostry, ktoré mali do dvoch metrov, našli len kostry ľudí štandardných dĺžok. „Šoldov je naozaj veľmi zvláštne a vzácne miesto, ktoré má svojho ducha. Stačí si tam sadnúť na lavičku, cez deň alebo aj večer, oddýchnuť si a nasávať atmosféru histórie. Je veľký predpoklad, že práve tu sú počiatky osídľovania nášho územia a je to aj cítiť,“ skonštatoval na záver starosta.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Kanalizácia zvýšila bonitu obce
Kvalita života obyvateľov v najväčšej obci Považskobystrického okresu – Papradne sa rapídne zvýšila pred dvomi rokmi, keď sa v spolupráci s Považskou vodárenskou spoločnosťou ukončil projekt odkanalizovania celej doliny.
viac
02.01.2018
Miestne referendum bude riešiť odvolanie starostu
Na sobotu 6. januára je v obci Naháč pri Trnave vypísané mieste referendum za odvolanie starostu Vladimíra Kaššu. Vyhláseniu ľudového hlasovania predchádzala petičná akcia, ktorú signovalo 158 občanov. Obec má v súčasnosti 450 obyvateľov.
viac
16.06.2018
Letná sezóna odštartovala tradičným odomknutím hladiny jazera
Tradičným symbolickým odomknutím hladiny Štrbského plesa otvorili v piatok letnú turistickú sezónu v regióne.
viac
12.11.2018
Starosta Štrby je rekordérom, vo funkcii bude desiate volebné obdobie
Starosta Štrby Michal Sýkora je slovenským rekordérom, vo funkcii bude jubilejný desiatykrát. Po prvý raz v histórii však v komunálnych voľbách nemal súpera a svoju podporu mu vyjadrilo 767 tamojších obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %