Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
18.10.2024 04:15

V Zámutove si pripomínajú 100. výročie vzniku štátnych lesov


Ilustračné foto:TASR-Milan Kapusta


Okrúhle 100. výročie vzniku štátnych lesov vo Vranove nad Topľou a 250. výročie narodenia lesníka Jozef Dekreta Matejovie si v piatok štátny podnik Lesy SR, organizačná zložka OZ Vihorlat pripomína na Lesnej správe Zámutov.


Súčasťou podujatia je i vysadenie 250. stromčeka na počesť jubilea spomenutého lesníka. TASR o tom informovala Marieta Kolláriková zo štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky.         

Ako povedala, vzniku štátnej správy lesov na tomto území predchádzal zrod Československej republiky a následné pozemkové reformy, ktoré menili pomer štátneho a súkromného vlastníctva v prospech toho prvého.

"K zmenám došlo aj na východnom Slovensku, v Zámutove, na území Slanských vrchov s bohatými poľovnými revírmi, keď majetok ich posledného súkromného vlastníka Emila von Scheiblera prešiel pod vnútenú správu v roku 1919. O päť rokov neskôr sa v horárni na Ortáši v Zámutove usídlila lesná správa, organizačne začlenená pod Riaditeľstvo štátnych lesov a majetkov v Solivare," uviedla Kolláriková.         

Storočnica radí OZ Vihorlat podľa jej slov medzi najstaršie závody v rámci štátneho podniku Lesy SR. "Prvé roky zápasili lesníci s nekvalifikovaným a nemotivovaným personálom i negatívnymi dopadmi pasienkového zákona, ktoré poškodzovali les. Neskôr to bola vojna a jej ťaživé dopady na ľudí, zver a lesy. Napriek všetkému sa štátne lesy úspešne etablovali. Zoštátnenie lesov po roku 1948 prinieslo neúmerný počet organizačných zmien a nie vždy efektívnych opatrení," priblížila Kolláriková.         

Ako doplnila, s rokom 1989 prišiel celý rad nových výziev, ktoré súvisia s majetkovými a organizačnými zmenami a spôsobmi obhospodarovania lesov.         

Na programe je v piatok ekumenická bohoslužba v Zámutove a následne program v Mestskom dome kultúry vo Vranove nad Topľou. Lesníci v uplynulom období vysadili na hrebeni Slanských vrchov, v lokalite Ľaš 249 stromčekov a v deň osláv vysadia 250. stromček na počesť tohtoročného jubilea Jozefa Dekreta Matejovie.         

"Pripomenú tak nám všetkým svoje úsilie napĺňať odkaz nášho najvýznamnejšieho lesníckeho priekopníka," dodala Kolláriková.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.07.2018
Polstoročie vzniku mesta a okresu oslávia obyvatelia športom
Do priestorov mestských športovísk je sústredený denný program osláv 50. výročia vzniku mesta Veľký Krtíš. Športové zápolenia pri príležitosti osláv sa uskutočnia v sobotu 4. augusta na biokúpalisku, plážovom ihrisku, v plavárni, športovej hale a na futbalovom ihrisku.
viac
29.10.2019
K 30. výročiu Nežnej revolúcie je pripravený pestrý kultúrny program
Okrúhle výročie Nežnej revolúcie si pripomenieme rôznorodými aktivitami. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková sa usilovala o to, aby nám náš historický míľnik pripomenul kultúrny program, ktorý tematický zachytáva udalosti Novembra ´89.
viac
03.12.2021
70 rokov fiľakovského múzejníctva – jubilejná výstava
V tomto roku uplynulo 7 desaťročí od vzniku prvej múzejnej inštitúcie vo Fiľakove. Toto okrúhle jubileum je významné aj z toho pohľadu, že mestečko má bohatú a činorodú minulosť, o ktorej svedčia mnohé artefakty a zachované kultúrno-historické pamätihodnosti.
viac
23.02.2022
Po dvojročnej prestávke sa uskutoční Venerovského memoriál
Po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu sa tento rok lesníci opäť postavia na štart Venerovského memoriálu. Dejiskom 56. ročníka Majstrovstiev lesníkov SR v lyžovaní s medzinárodnou účasťou bude Monkova dolina v Ždiari.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %