Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.11.2019 11:10

V Tokajíku si pripomenuli 75. výročie od tragickej udalosti a vypálenia obce


Na snímke učastníci pietneho stretnutia pri príležitosti 75. výročia od tragického vypálenia obce Tokajík. EASY FOTO TASR - Maroš Černý


V obci Tokajík v Stropkovskom okrese si v piatok pripomenuli 75. výročie Tokajíckej tragédie a vypálenia obce. Spomienkové stretnutie sa konalo pri miestnom pamätníku s názvom Návrat do vypálenej obce, kde sú pochované obete fašistického vyčíňania.


Zúčastnili sa ho zástupcovia štátnej správy, armády, samospráv, členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB), miestni, ako aj obyvatelia okolitých obcí.       

V nedeľu 19. novembra 1944 obec Tokajík obkľúčilo približne 200 nemeckých vojakov. Podľa starostky obce Jany Medvecovej pri miestnom chráme zhromaždili chlapov s tým, že idú kopať zákopy. Asi kilometer za dedinou ich postavili do trojstupu a prečítali rozkaz, ktorý znel: Za pomoc a podporu partizánov budete na mieste zastrelení. Dvaja z nich Andrej Stropkovský a Michal Medvedz prežili. Po obetiach zostalo 16 vdov a 67 sirôt.       

"V súčasnosti žijú už len traja, ktorých otcovia masaker neprežili. Mária Medvecová mala šesť rokov, Ján Medvec desať rokov a Alžbeta Dančišáková jeden rok. Utrpenie a žiť s tým ďalej nebolo jednoduché. Pre väčšinu mladých ľudí to, žiaľ, nie je príťažlivá téma na rozdiel od množstva nezmyslov a dezinformácií na sociálnych sieťach, ktorým sa nedá zabrániť. Dúfam, že o hrôzach vojny budeme počúvať už len zo živých spomienok našich predkov, v múzeu a počas spomienkových stretnutí," povedala vo svojom príhovore starostka obce Tokajík Jana Medvecová. Je rada, že na spomienkových stretnutiach je každý rok viac ľudí.       

Počas spomienkového stretnutia udelili starostke bronzovú pamätnú medailu ministra obrany SR. Štátny tajomník rezortu Marián Saloň sa jej poďakoval, ako aj obyvateľom za prípravu stretnutia. "Aj takýmto spôsobom je veľmi dôležité pripomínať tieto udalosti aj nám, generáciám, ktoré sme nezažili vojnu, deťom v škole, aby sme si nemysleli, že všetko, čo teraz prežívame v mieri, je samozrejmosť," uviedol Saloň.       

Udalosti spred 75 rokov pripomína i múzeum Tokajíckej tragédie. Ročne ho navštívi takmer 2000 ľudí. Obec na jeho rekonštrukciu počas tohtoročného výjazdového rokovania vlády SR v Stropkove získala dotáciu vo výške 80-tis. eur. Podľa Medvecovej ich chcú využiť na rekonštrukciu vnútorných priestorov a rozšírenie a modernizáciu expozície. Záujem o návštevu múzea rastie podľa jej slov najmä zo strany škôl.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2020
75. výročie oslobodenia Svidníka
„Ctíme si hrdinov, oslavujeme oslobodenie“ s týmto mottom si na začiatku nového roka pripomenieme pre Svidník mimoriadne dôležité udalosti.
viac
06.06.2020
Piešťany si 75 rokov od získania štatútu mesta pripomenú aj udelením ocenení
Už len tri dni majú Piešťanci na to, aby na tamojší mestský úrad zaslali svoje návrhy na tohtoročné udelenie ocenení významným osobnostiam, ktoré sa ponesie v duchu 75. výročia získania štatútu mesta.
viac
19.03.2022
V Múzeu SNP si pripomenuli 77. výročie vypálenia obce Kalište
V Múzeu SNP v Banskej Bystrici si v piatok pripomenuli 77. výročie tragických udalostí v Kališti, ktoré 18. marca 1945 vypálili nemecké represívne zložky. Počas nacistického vyčíňania prišlo v horskej obci o život niekoľko desiatok ľudí.
viac
18.03.2023
Stretnutie s Kališťanmi opäť pripomenulo tragické udalosti v osade z marca 1945
Pri príležitosti 78. výročia tragédie sprevádzanej vyvraždením obyvateľstva a vypálením horskej osady Kalište sa v piatok v Múzeu SNP v Banskej Bystrici uskutočnilo spomienkové podujatie Stretnutie s Kališťanmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %