Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.06.2020 08:00

V Stropkove vypratali nelegálne skládky odpadu


Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Stropkov v uplynulých dňoch ukončilo projekt sanácie nelegálnej skládky v lokalite Pod Laščíkom. V rokline neďaleko troch bytoviek sa dlhé roky kopil rôzny odpad a situácia sa stávala neúnosnou. Informoval o tom hovorca mesta Peter Novák.


Samospráva podľa jeho slov na likvidáciu skládky nemala dostatok vlastných zdrojov, preto sa ešte v roku 2018 zapojila do výzvy ministerstva vnútra zameranej na riešenie podobných problémov. Po schválení projektu, podpise zmluvy a splnení všetkých administratívnych podmienok začali so samotnou likvidáciou v marci tohto roka.

„Táto skládka dlhé roky špatila predmetnú lokalitu a, navyše, sa nachádzala v blízkosti cintorínov. Podobné problémy trápia aj ostatné mestá a obce a pri ich riešení často ťahajú za kratší koniec. Som rád, že sa nám túto záťaž podarilo odstrániť a verím, že aj tamojší obyvatelia si vstúpia do svedomia a v budúcnosti sa v predmetnej lokalite nebudú tvoriť ďalšie skládky,” uviedol primátor Stropkova Ondrej Brendza. Celkovo bolo spod Laščíka vyvezených 690 ton odpadu, celá lokalita bola následne zavezená zeminou a povrch zatrávnený.

„Problém nelegálnych skládok sa netýka len ulice Pod Laščíkom, trápi nás aj stav Za jarkom. Aj z tohto dôvodu sme popri realizácii spomenutého projektu vyčlenili v mestskom rozpočte vlastné prostriedky a v rámci sanácie vyviezli spoza tamojších obydlí ďalších takmer 200 ton odpadu,” doplnil primátor s tým, že skládka Za jarkom je omnoho objemnejšia a samospráva v súčasnosti nemá dostatok prostriedkov na jej kompletné vypratanie.

Celková výška oprávnených nákladov projektu predstavovala 55 004,76 eura, z čoho 95 percent tvoril nenávratný finančný príspevok. Projekt bol financovaný z Operačného programu Ľudské zdroje a spolufinancovaný Európskym fondom regionálneho rozvoja. Mesto má ambíciu zabrániť ďalšiemu tvoreniu nelegálnych skládok.

Okrem osvetovej činnosti chystajú ďalšie projekty. Vo februári požiadali ministerstvo vnútra o dotáciu zameranú na vybudovanie stojísk na veľkokapacitné kontajnery v lokalitách obývaných marginalizovanou rómskou komunitou. V prípade schválenia by mali tamojší obyvatelia k dispozícii dostatočný priestor na zber odpadu, vďaka čomu by sa v budúcnosti zabránilo jeho nelegálnemu ukladaniu v okolí ich obydlí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2016
MV SR: Vyzvania pre projekty terénnej sociálnej práce a komunitných centier
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje (OP ĽZ) vyhlásilo dňa 5. októbra 2016 vyzvania pre dva národné projekty.
viac
28.02.2017
Obce s rómskymi komunitami budú môcť odstrániť čierne skládky odpadu
Obce s marginalizovanými rómskymi komunitami budú mať príležitosť odstrániť nelegálne skládky odpadu na svojom území a zlepšiť systém nakladania s odpadom. Umožní im to ministerstvo vnútra, ktoré ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje vyhlásilo výzvu s takýmto zameraním.
viac
18.09.2018
Nitrianska radnica chce do ulíc poslať rómske poriadkové hliadky
V budúcom roku by v nitrianskych uliciach mohli na dodržiavanie poriadku dozerať rómske hliadky. Mestskí poslanci na svojom septembrovom rokovaní schválili podanie projektu zameraného na zvýšenie zamestnanosti ľudí žijúcich v prostredí marginalizovaných rómskych komunít.
viac
01.02.2019
Obec Orechová Potôň nakúpila z dotácií kompostéry na biologický odpad
Obec nachádzajúca sa v Dunajskostredskom okrese získala dotáciu vo výške 90.915 eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia (OP KŽP) na projekt s názvom Kompostéry pre domácnosti v obci Orechová Potôň, ktoré už zakúpila.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %