Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.04.2022 11:40

V rámci participatívneho rozpočtu PSK rozdelili 130 000 eur pre 13 projektov


Sídlo PSK.


Na revitalizáciu ulice, dovybavenie areálu, opravy chodníkov, fasád či zabezpečenie ozvučenia i zriadenia open air minimúzea travertínov sa použijú financie v rámci participatívneho rozpočtu. Rozhodla o tom verejnosť v rámci SMS hlasovania.


Prešovský samosprávny kraj (PSK) v tomto roku prvýkrát vyhlásil výzvu Participatívny rozpočet. Realizovať sa bude 13 projektov v 11 okresoch, medzi ktoré sa rovným dielom prerozdelilo 130 000 eur. Dva okresy, Medzilaborce a Stará Ľubovňa vo výzve nemali zastúpenie. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

"Je to ďalší krok k tomu, ako byť bližšie k obyvateľom našich okresov a umožniť im aktívne sa zapojiť do vecí verejných a tým do zveľadenia a zatraktívnenia svojich miest a obcí," uviedol predseda PSK Milan Majerský.

V okrese Bardejov bude krajská dotácia použitá na projekt Slovenskej provincie Saleziánov don Bosca. Ide o výmenu okien Pastoračného centra pre Rómov.

Pod Sokolejom v Humennom bude vybavený areál zariadenia pre pastoráciu rodín oddychovými zónami a v okrese Kežmarok bude zrekonštruované kultúrno-spoločenské centrum Stráne pod Tatrami. V Levočskom okrese uspel v hlasovaní verejnosti projekt ozvučenia baziliky na Mariánskej hore. V Gánovciach v okrese Poprad umožní krajská dotácia vybudovanie open air minimúzea travertínov Slovenska. V Milpoši v okrese Sabinov bude opravená fasáda na Gréckokatolíckom chráme sv. Petra a Pavla a v Snine priestory komplexu Farnosti Božieho milosrdenstva.

V okrese Stropkov dostal zelenú projekt zateplenia fasády farskej budovy v Turanoch nad Ondavou. Za Svidnícky okres uspelo občianske združenie Mladý Svidníčan, ktoré zrevitalizuje športový areál. Do revitalizácie Stankovskej ulice sa pustia v obci Sečovská Polianka z okresu Vranov nad Topľou, a to vďaka úspešnému projektu Občianskeho združenia 09414.

V okrese Prešov sa v rámci zmienenej výzvy zrealizujú tri projekty. Zámer z Kokošoviec zameraný na rekonštrukciu chodníka a vstupu do miestneho kostola uspel vďaka najvyššiemu počtu získaných SMS hlasov. Kraj využil právo v prípade nerozdelenia finančných prostriedkov medzi nezúčastnené okresy poskytnúť ich žiadateľom, ktorých projekty sa podľa najvyššieho počtu získaných SMS hlasov umiestnili v poradí na ďalšom mieste. Sú nimi projekt rekonštrukcie svätyne Kostola sv. Alojza Gonzágu v Podhoranoch a zámer revitalizácie národnej kultúrnej pamiatky Kalvária Prešov, za ktorým je Prešovská gotika.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2021
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesto pozastavilo
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesta Banská Bystrica je dočasne prerušené. Dôvodom je 90-dňový núdzový stav, ako aj zákaz vychádzania. Informoval o tom banskobystrický magistrát na sociálnej sieti.
viac
22.12.2021
Banskobystričania rozhodli, že mesto zveľadí Urpínske serpentíny i parčík Sissi
O sumu 40 000 eur z participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica sa podelia projekty Urpínske serpentíny III., 100 nových stromov pre Banskú Bystricu, Radvanská záhrada a Revitalizácia parčíka cisárovnej Sissi.
viac
18.01.2022
Z participatívneho rozpočtu TTSK dostane podporu 54 projektov
V treťom ročníku participatívneho rozpočtu trnavskej župy, obyvateľky a obyvatelia v online hlasovaní, rozhodli o podpore 54 občianskych a komunitných projektov. Spolu bude rozdelených celkovo 250-tisíc eur, pričom nápady budú realizované už v tomto roku.
viac
31.03.2022
Rozhodnite o víťazných projektoch Participatívneho rozpočtu PSK
Novinkou Prešovského samosprávneho kraja v rámci jeho grantovej schémy je Výzva Participatívny rozpočet. Prvýkrát umožňuje rozhodovať o rozdelení časti verejných zdrojov aj obyvateľom Prešovského kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %