Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
04.05.2020 12:00

V Petržalke rozkvitnú lúky


Snímka zdroj: (msú).


V Petržalke pribudne prvá kvitnúca lúka, a to v lokalite medzi Veľkým Draždiakom a Chorvátskym ramenom. Iniciatíva vzišla zo spolupráce mestskej časti a Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ).


Zakvitnutou lúkou s viacerými druhmi lúčnych kvetov chce Petržalka poskytnúť útočisko rôznym druhom hmyzu, najmä vymierajúcim včelám a čmeliakom.

Pôdu pre vznik kvitnúcej lúky pripravil referát správy verejných priestranstiev mestskej časti, ktorý bude zabezpečovať v prvých týždňoch jej pravidelné zalievanie. Pri lúke pribudne aj panel s informáciami, prečo je hmyz dôležitý pre život človeka a tiež rozprávka pre deti. Priestor bude mať aj edukačný charakter a poslúži na výučbu detí z materských a základných škôl. Kvitnúca lúka je tak ďalšou zelenou aktivitou v rámci projektu Spoločne EKO, ktorý mestská časť nedávno spustila v materských školách.

„Súčasťou tejto spolupráce malo byť pôvodne aj premietanie filmu „Bratislava, mesto uprostred prírody“, spojené s verejnou diskusiou. V dôsledku koronakrízy sme museli podujatia odložiť, avšak výsadba lúky sa uskutočnila,” informovala petržalská vicestarostka Jana Hrehorová. „Naším cieľom je prilákať užitočný hmyz a drobné vtáctvo a tým zabrániť poklesu biodiverzity v Petržalke. Na jeseň plánujeme vytvoriť kvitnúcu lúku aj pri lesíku v Ovsišti,” dodala.

Prvé kvety sa na lúke pri Draždiaku objavia v lete. Kvetnaté lúky priamo v meste, vrátane sídlisk a vnútroblokov, sú jedným z dôležitých prvkov adaptácie mesta na klimatické zmeny. „Kvitnúce lúky nie sú neudržiavané plochy, no sú kosené v inom režime ako klasické trávniky, teda nie 5-krát ročne, ale 1 až 2-krát ročne, podľa druhového zloženia. Touto najprirodzenejšou formou zmeny rastlinného zloženia postupne začnú ubúdať druhy alergénnych tráv, ktoré naopak nahradia bylinné, kvitnúce druhy rastlín. Počas horúceho leta môžu byť až o 20 stupňov chladnejšie ako bežne kosený trávnik, zadržiavajú vlahu, obsahujú menej alergénnych druhov a chránia biodiverzitu,” vysvetlila Katarína Klimová z BROZ.

Petržalka sa týmto krokom pridá k ďalším bratislavským mestským častiam s kvitnúcimi lúkami. „V nasledujúcich týždňoch založíme kvetnaté lúky v 60 lokalitách, v mestských častiach Dúbravka, Karlova Ves, v Starom Meste a v Novom Meste,” prezradila Klimová.

Autor: (Mária HALAŠKOVÁ, hovorkyňa MČ Petržalka)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2017
Zhasnite svetlá a podporte myšlienku ochrany našej planéty
Myslíte si, že klimatická zmena je témou pre budúce generácie? Že ide o výhradne environmentálny problém týkajúci sa iných častí sveta, ale nie Slovenska? Že zodpovednosť za jeho riešenie je v rukách vlád a nie v rukách jednotlivcov?
viac
22.08.2018
Diskusný večer bude venovaný vplyvu klimatických zmien na migráciu
Do roku 2050 môže byť viac ako 140 miliónov ľudí nútených opustiť svoje domovy pre neúrodu, nedostatok vody, záplavy či stúpanie hladiny morí, ktoré zapríčinia klimatické zmeny.
viac
03.12.2020
Karlova Ves získala z nórskych grantov 1,4 mil. eur na adaptačné zmeny
Karlovej Vsi sa podarilo získať z nórskych fondov a štátneho rozpočtu SR 1,4 milióna eur na realizáciu klimatického akčného plánu pre mestskú časť.
viac
20.07.2021
Pri záplavovej vlne na Dunaji sa zvýrazňuje význam lúk v inundačnom území
Záplavová vlna, ktorá kulminovala v predchádzajúcich hodinách v hornej časti slovenského toku Dunaja, zvýraznila aj význam Devínskeho jazera, územia európskeho významu v nive rieky Moravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %