Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.06.2021 10:35

Petržalka spustila program adopcie zelene


Ilustračná snímka: (petrzalka.sk).


Bratislavská Petržalka spustila program adopcie zelene. Obyvateľom pomôže participovať na skrášľovaní svojho okolia. Program tiež prináša jasnejšie pravidlá pri výsadbe zelene.


Predísť by sa malo napríklad problémom samovoľnej výsadby v blízkosti inžinierskych sietí, ale aj drevín, ktoré nie sú vhodné pre každú lokalitu, vrátane alergénnych či inváznych druhov.

Adopčný program má pomôcť pri participácii na pozemkoch vo vlastníctve alebo správe Petržalky. Mestská časť za určitých podmienok umožní vstup žiadateľom na plochy zelene, aby sa o ne mohli starať. „V niektorých prípadoch sa to už deje. Aktívni obyvatelia sa takýmto spôsobom starajú o niektoré z predzáhradiek,“ podotkla Daniela Vašková Kasáková, vedúca oddelenia životného prostredia miestneho úradu.

Žiadosť o adopciu zelene môžu podávať fyzické i právnické osoby, občianske iniciatívy či miestne organizácie, neziskové organizácie, občianske združenia alebo vzdelávacie inštitúcie. V rámci podmienok musia byť predmetné plochy zelene vo vlastníctve alebo správe mestskej časti a musia byť verejne prístupné. Žiadateľ je povinný starať sa o zeleň minimálne tri roky, a to bez nároku na finančnú odmenu.

Formulár žiadosti je prístupný na webovej stránke mestskej časti. V rámci neho môžu žiadatelia zároveň priblížiť svoju predstavu o tom, ako by podľa nich mala daná plocha vyzerať. Vyplnený formulár je potrebné zaslať poštou do podateľne miestneho úradu alebo elektronicky prostredníctvom e-mailovej adresy tatiana.rattayova@petrzalka.sk. Okrem výsadby zelene bude možné týmto spôsobom riešiť aj osadenie doplňujúceho mobiliáru.

Program adopcie zelene schválili miestni poslanci v apríli. Mestská časť ho spustila po vzore hlavného mesta či iných samospráv.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2020
Vďaka regulácii parkovania vzrástol Petržalke počet obyvateľov
V bratislavskej Petržalke vzrástol po 26 rokoch počet obyvateľov s trvalým pobytom. Dôvodom bolo minuloročné spustenie miestnej parkovacej politiky.
viac
04.11.2020
Mesto vysadilo v Horskom parku tisíce nových sadeníc
Hlavné mesto Bratislava vysadilo uplynulý víkend v Horskom parku tisíce nových sadeníc. Počas novembra by mali pribudnúť aj ďalšie stromy.
viac
07.01.2021
Na Šrobárovom námestí v Petržalke vznikne nový zelený priestor
Na Šrobárovom námestí v bratislavskej Petržalke vznikne nový zelený priestor. Mestská časť tam plánuje vysadiť približne 50 stromov.
viac
05.11.2021
Nové Mesto pokračuje v revitalizácii zelene na svojom území
Bratislavské Nové Mesto pokračuje v revitalizácii zelene na svojom území. Staré dreviny, ktoré by mohli byť zároveň nebezpečné pre svoje okolie, nahrádza novými stromami. Takýto ozdravný proces sa týka viacerých lokalít. Informuje o tom mestská časť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %