Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
30.07.2016 05:04

V obciach a školách išli na energiu s rozumom


Ilustračná snímka.


Efektívne nakladanie s energiami a ich úspory môžu obvykle ušetriť významným spôsobom finančné prostriedky. Zmeny v tejto oblasti prispejú aj k ochrane nášho životného prostredia, keďže vyprodukovanie elektrickej energie preň vždy predstavuje aj určitú záťaž.


Kým riešením budúcnosti na úrovni miest a obcí je ich komplexný energetický manažment, množstvo prospešných opatrení môžeme uskutočniť už teraz.

Program na energiu s rozumom umožnil 5 obciam a 5 školám západoslovenského kraja zrealizovať opatrenia na úspory energie tak, aby odrážali ich potreby a možnosti. Najčastejším riešením bola výmena zastaraného osvetlenia za energeticky efektívnejšie. V niektorých objektoch bolo zrekonštruované zastarané vykurovanie, alebo uskutočnené stavebné úpravy tak, aby sa zabránilo prílišným stratám tepla.

Projekty boli v 5 obciach zrealizované vždy „párovo“ – v obecnej budove a miestnej škole. Dôvodom vytvárania takýchto tandemov bolo využitie príležitosti na prepojenie praxe so vzdelávaním žiakov. Školy sa zúčastnili samotného hľadania riešení na začiatku plánovania projektov a neskôr zahrnuli tému energie do vyučovania – na vybraných predmetoch, tematicky zameraných podujatiach a v rámci rovesníckeho vzdelávania, kedy starší žiaci učili mladších Školy sa v niektorých prípadoch zamerali aj na meranie intenzity osvetlenia, číselné vyhodnotenie predpokladaných úspor energie a na informovanie o zmenách v každodenných činnostiach, ktoré k úsporám vedú.

Spolu 10 uskutočnených projektov vytvorilo pestrú mozaiku riešení. Za všetky aspoň niekoľko príkladov. V Kúrii Mórica Beňovského vo Vrbovom kompletne zrekonštruovali osvetlenie budovy výmenou klasických žiaroviek a neónových žiaroviek za LED svetelné zdroje. Napriek doplneniu svietidiel v miestach, kde bolo predtým osvetlenie nedostatočné dosiahli až 50 % úspory energie potrebnej na osvetlenie budovy, čo preukázali nielen teoretickým výpočtom na základe spotreby energie svietidlami, ale aj meraniami s využitím elektromerov v budove.

„Spolupráca s miestnou školou v rámci tohto projektu priniesla tiež prehĺbenie vzťahov a priateľstiev medzi osobami zainteresovanými v projekte.“ Mgr. Matúš Opatovský, mesto Vrbové

Zaujímavú zmenu priniesla rekonštrukcia vykurovania kinosály v kultúrnom dome vo Svodíne. Zariadenie v obci pomerne často využívajú na usporiadanie rôznych kultúrnych podujatí. Kým predtým kvôli vykúreniu kinosály museli, v závislosti od počasia, naplno zapnúť kotly aj 4 – 5 dní pred podujatím, inštalované infračervené panely teraz stačí zapnúť krátko pred využitím kinosály. Ušetrené prostriedky tak odhadujú až na 200 EUR pri jednom predstavení.

Viac v Obecných novinách č. 29-30/2016 na str. 7

Autor: (ekopolis)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.09.2017
Blíži sa uzávierka v súťaži PRE VODU
Do 25. septembra 2017 môžu samosprávy, združenia či firmy nominovať konkrétnu situáciu/problém, ktorý sa týka zadržania alebo využitia dažďovej vody, sucha, povodní, odnosu pôdy z polí alebo čistenia vody.
viac
30.03.2018
Slovensko bude mať ďalších 26 zelených oáz
V 12. ročníku grantového programu Zelené oázy, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť SLOVNAFT, a. s., získalo podporu 26 projektov v celkovej výške 56-tis. eur.
viac
13.11.2018
V Brezne ožíva storočný ovocný sad
Obyvateľom Brezna v spolupráci s neziskovou organizáciou Brezno pre občanov sa vďaka grantovému programu Zelené oázy podarilo obnoviť verejnosťou obľúbený ovocný sad Banisko.
viac
11.04.2019
Strom roka 2019
Nadácia Ekopolis vyhlásila v poradí už 17. ročník ankety Strom roka, ktorej cieľom je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %