Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
18.07.2024 12:10

V obci predstavili vizualizáciu návštevníckeho centra pre Gotickú cestu


Vizualizáciu návštevníckeho centra pre Gotickú cestu. Zdroj: Rimavská Baňa


V obci Rimavská Baňa v okrese Rimavská Sobota slávnostne predstavili podobu plánovaného návštevníckeho centra kultúrno-tematickej trasy Gotická cesta.


Súčasťou podujatia bolo aj predstavenie exteriérového kina, ktoré bude postupne putovať po celom regióne. TASR o tom informovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Gemer.         

Gotickú cestu v regiónoch Gemer a Malohont tvorí približne 20 gotických kostolov so stredovekými freskami, 12 z nich bolo v roku 2022 ocenených Značkou Európske Dedičstvo. Zámerom pre zlepšenie infraštruktúry a ponuky služieb na tejto trase je vytvorenie návštevníckeho centra, nachádzať by sa malo v Rimavskej Bani, kde stojí aj jeden z ocenených kostolov.         

"Sme radi, že evanjelická fara v našej obci prichádza do úvahy ako návštevnícke centrum pre celú tematickú trasu. Uvedomujeme si, že je to veľké sústo, aj preto nás teší, že na to nie sme sami, a že sa nám spoločne podarilo pripraviť projektovú dokumentáciu, na základe ktorej sa budeme uchádzať o externé zdroje pre realizáciu projektu," uviedla starostka Elena Polóniová s tým, že príprava projektovej dokumentácie bola financovaná zo zdrojov Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja a OOCR Gemer.         

V rámci predstavenia podoby plánovaného návštevníckeho centra bol v Rimavskej Bani spustený aj ďalší projekt. Ide o exteriérové kino, ktoré bude spolu s kultúrnymi podujatiami putovať po celom regióne, čím rozšíri ponuku cestovného ruchu pre domácich i návštevníkov. Prvým filmom predstaveným v exteriérovom kine bol dokument s názvom Fantastický stredovek, ktorý približuje kultúrne dedičstvo vo forme stredovekých fresiek v kostoloch na Gemeri a v Malohonte.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2018
Budova zdravotného strediska v R. Bani môže slúžiť i ako komunitné centrum
Budova zdravotného strediska v Rimavskej Bani v okrese Rimavská Sobota môže v budúcnosti po plánovanej rekonštrukcii slúžiť aj ako komunitné centrum. Podľa slov starostky obce Eleny Polóniovej celkový rozpočet na obnovu a prestavbu tohto objektu je navrhnutý vo výške 270.000 eur.
viac
20.02.2019
Na Gotickej ceste na Gemeri pokročili v obnove štyroch evanjelických kostolov
Na Gotickej ceste na Gemeri sa vlani podarilo pokročiť v obnove štyroch evanjelických gotických kostolov v Ochtinej, Koceľovciach a Štítniku (všetky okres Rožňava), ale aj v Ratkovej v okrese Revúca. Informuje o tom Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku na svojom webe.
viac
25.06.2020
Nový investor sľubuje v R. Sobote okrem pivovaru i elektráreň a stovky bytov
Závod na výrobu piva so sladovňou a spracovaním ovocia, dopravno-logistickým centrom a paroplynovou elektrárňou, ale aj 250 až 300 bytov s občianskou vybavenosťou, to všetko sľubuje vybudovať do roku 2024 v Rimavskej Sobote spoločnosť Architecture design and studio z Veľkého Šariša.
viac
13.01.2022
V budove bývalej fary by mohlo vzniknúť turistické informačné centrum
V budove bývalej fary v obci Rimavská Baňa v okrese Rimavská Sobota by mohlo vzniknúť nové turistické informačné centrum. Návštevníkom by priblížilo kostoly Gotickej cesty i ďalšie zaujímavosti z okolia obce. Informovala o tom starostka Rimavskej Bane Elena Polóniová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %