Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
13.04.2017 09:50

V Nových Zámkoch vystavovali diela namaľované pod vodou


Výtvarník A. Belozor (vpravo) s primátorom Nových Zámkov Otokarom Kleinom na vernisáži.


V historickej jazdiarni predstavil svoje obrazy držiteľ zápisu do Guinessovej knihy rekordov ukrajinský maliar Alexander Belozor.


V historickej budove cisársko-kráľovskej jazdiarne v Nových Zámkoch vystavoval svoje obrazy držiteľ zápisu do Guinessovej knihy rekordov za najväčšie výtvarné dielo namaľované pod vodou. Päťdesiatročný ukrajinský maliar Alexander Belozor namaľoval pod vodou už 103 obrazov.

Výstavu pripravila Nezávislá skupina pre umenie, kultúru a filozofiu Mireľub v spolupráci s mestskou spoločnosťou Novovital Nové Zámky a od záštitou primátora mesta Otokara Kleina. Už v lete minulého roka v historickej jazdiarni predstavili medzinárodnú rusko-slovensko-ukrajinskú výstavu výtvarného umenia.

„Chceme týmto projektom poskytnúť priestor umelcom z celého sveta a v dnešných časoch stavania nových múrov a plotov prispieť k vzájomnej spolupráci práve v oblasti umenia a kultúry,“ povedala predsedníčka občianskeho združenia Mireľub Ľubica Blašková na vernisáži výstavy v pondelok 20. marca.

„V roku 2004 ma pozvali na natáčanie filmu Portrét maľovaný vodou o významnom umelcovi Vladimírovi Karpičevovi. Mal som pod vodou namaľovať dva obrazy. S maľovaním ako takým by nebol problém, ale plávať som sa bál. Urobil som dve 15-minútové scény a vtedy som sa začal učiť potápať sa aj s dýchacím prístrojom,“ uviedol A. Belozor.

Maľoval pod hladinou Červeného, Čierneho mora aj v Karibiku. Používa obyčajné olejové farby. Pod vodou sa však niektoré odtiene menia. Pod hladinou vydrží maľovať maximálne hodinu.

Slovenské výtvarné umenie v Nových Zámkoch predstavil výtvarník Miroslav Galko. Okrem výtvarnej tvorby sa venuje predovšetkým písaniu a kreatívnym projektom slúžiacim propagácii slovanskej vzájomnosti.

Ľubica Blašková na vernisáži súčasne predstavila umelcov, ktorí budú autormi nasledujúcej expozície: rusko-ukrajinský umelecký pár Innu a Alexandra Kabanovovcov, ktorí do Nových Zámkov prišli zo susedného Maďarska. Ich práce možno nájsť v zbierkach viacerých múzeí v Rusku, Maďarsku a na Ukrajine.

Obecné noviny č. 13-14/2017 str. 26

Autor: Text a snímka: Miroslav Antoni


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.07.2016
Nové Zámky od septembra zastavia vývoz komunálneho odpadu neplatičom
Takmer milión eur dlhovali ku koncu minulého roka občania a podnikatelia mestu Nové Zámky za vývoz komunálneho odpadu.
viac
25.10.2016
Mesto sa zapojí do budovania siete cyklopožičovní v pohraničí
V Nových Zámkoch by mali v budúcom roku pribudnúť dve cyklopožičovne. Nové cyklopožičovne by mali vzniknúť v rámci projektu Bikesharing – vybudovanie siete cyklopožičovní, do ktorého sa chce mesto Nové Zámky zapojiť v spolupráci s Európskym zoskupením územnej spolupráce Pons Danubii.
viac
10.07.2018
Nové Zámky budú mať vlastnú eurobankovku s motívom Hlavného námestia
Mesto Nové Zámky bude mať svoju vlastnú eurobankovku. Ústredným grafickým motívom bude obrázok novozámockého Hlavného námestia, autorom grafického návrhu je Peter Kopaj.
viac
17.10.2019
Falošný list zneužíva identitu námestníčky primátora
V súvislosti so snahou zdiskreditovať nové vedenie magistrátu hlavného mesta aj niektorých zamestnancov sa na nás obrátila listom Ing. arch. Lucia Štasselová, námestníčka primátora hlavného mesta SR Bratislavy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %