Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
22.01.2020 10:10

V lesníckom múzeu predstavujú kráľa slovenských lesov - jeleňa


Ilustračná snímka, zdroj: ephoto.sk


Kráľ slovenských lesov, jeleň, bude v najbližších dňoch dominovať výstavným priestorom Lesníckeho a drevárskeho múzea (LDM) vo Zvolene. Prezentácia nadväzuje na predchádzajúce výstavy, venované významným zástupcom fauny slovenských lesov, ako sú medveď, vlk, diviak či srnec.


"Výstava v nemalej miere reaguje na časté otázky zo strany návštevníkov múzea. Jeleň je totiž témou mnohých diskusií, ale čo je dôležité, nielen u lesníkov či poľovníkov, ale aj u širokej verejnosti, ktorá navštevuje naše múzeum," uviedol pre TASR pracovník múzea Ivan Mesároš.       

Návštevník sa na výstave podrobne zoznámi so spôsobom života tohto druhu, jeho potravinovými nárokmi, s jeho správaním a hlavne s jeho prirodzeným biotopom. Popri textovej a fotografickej časti majú návštevníka upútať aj dermoplastické preparáty jelenej zveri.       

Výstava dáva dôraz hlavne na jeleňa ako na poľovnú zver. "Súčasná genetická kvalita jelenej populácie je v nemalej miere výsledkom dlhodobého, racionálneho a cieľavedomého snaženia sa už niekoľkých generácií lesníkov a poľovníkov. Návštevník sa dozvie, prečo je plánovaný zásah človeka do populácií divej zvery nevyhnutný," priblížil Mesároš.         

Pre najmenších návštevníkov sú pripravené tvorivé dielne a interaktívna časť expozície. "Jej snahou je zmesou zvukov, pohybov a vôní vytvoriť divadelný dojem práve pre tých, ktorí v dnešnej dobe žijú skôr vo virtuálnej realite," doplnil zamestnanec múzea.       

Žiaci základných aj stredných škôl si tiež obohatia svoje znalosti zo zoológie či biológie. Výstava môže byť navyše podnetom mnohých diskusií aj odbornej verejnosti.      

 Výstava potrvá do 31. marca.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.04.2017
Do súťaže Zelený objektív sa zapojilo 300 chlapcov a dievčat
Už 16. ročník výstavy s názvom Zelený objektív sa uskutoční v najbližších dňoch v Lesníckom a drevárskom múzeu (LDM) vo Zvolene. Tak ako každý rok aj teraz je súčasťou aktivít zameraných na Apríl – mesiac lesov.
viac
24.01.2020
Tribečské múzeum predstavuje vodu ako nenahraditeľný priestor pre život
Sladkovodné biotopy ako miesta so širokou škálou rozličných druhov rastlín a živočíchov, ktoré oživujú a spestrujú horské, podhorské i nížinné oblasti, predstavuje prvá tohtoročná výstava v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch.
viac
26.05.2020
Výstava hlinených plastík a reliéfov z tvorby Lindy Orieščikovej
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo v priestoroch renesančného kaštieľa v Radoli výstavu pod názvom Exodus. Výstava potrvá do 27. 9. 2020.
viac
28.09.2021
Poštársky život v prvej polovici 20. storočia zachytáva výstava v Poštovom múzeu
Výstava Pošta a poštár: Eugen Zental v poštových službách 1906 – 1948 prináša príbeh pracovného života poštového úradníka z 1. polovice 20. storočia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %