Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
10.07.2024 07:50

V knižnici v Beluši rastie malá obývačka s kinom


Ilustračná snímka OcÚ Beluša


Vo februári získala obec Beluša dotáciu z Fondu na podporu umenia na projekt Miesto pre komunity bez bariér. V Obecnej knižnici v Beluši sa prečalúnili pôvodné kreslá a kúpil drobný nábytok pre zvýšenie komfortu čitateľov v hodnote 2.540 eur vrátane 20 % spoluúčasti obce.


Obecná knižnica sa minulý rok v decembri otvorila po komplexnej rekonštrukcií, kedy sa vymenili povrchy, okná, osvetlenie i nábytok. Na schodoch pribudol schodolez, odstránili sa prahy a s priestormi sa prepojili bezbariérové toalety. Zmenila sa aj dispozícia knižnice, kedy vznikla samostatná multifunkčná spoločenská miestnosť, pracovná časť a detský kút.  Tento rok vo februári sa osadili rolety, aby umožnili reguláciu svetla, chránili interiér pred nadmerným vyhrievaním a umožnili premietanie filmov. Hovorí prednosta obce Patrik Štrbák: „Priebežne sledujeme výzvy a snažíme sa pokračovať v zlepšovaní služieb v knižnici. Získali sme dotáciu na nákup nových kníh v hodnote 1.500 eur a sami sme navýšili v rozpočte čiastku na knihy o 500 eur. Tiež máme rozpracované ďalšie nápady, ktorými by sme chceli pritiahnuť do knižnice verejnosť.“ V marci tohto roka knižnica otvorila rozmanité komunitné kluby, z ktorých sa ujal najmä inkluzívny, čitateľský a herecký klub. Okrem kníh v knižnici nájdete výstavu fotografií, prác žiakov umeleckej školy a sôch, ktoré sa pravidelne menia. Na konci júna sa odohrali prvé premietania hranej filmovej tvorby a na jeseň sa plánujú divadelné predstavenia pre deti. Knižnica sa snaží spolupracovať s miestnymi vzdelávacími inštitúciami a pripravuje na jeseň vzdelávacie prednášky pre rodičov a pedagógov.  

Uvedený program si vyžaduje vhodné a príjemné prostredie, ktoré sa v knižnici podarilo vybudovať vďaka podpore z verejných zdrojov prerozdeľovaných Fondom na podporu umenia. Projekt Miesto pre komunity bez bariér stavia na princípoch udržateľnosti a snahe prepájať miestne publikum. Hlavnú myšlienku predstavuje recyklácia starého nábytku, ktorý vďaka prečalúneniu získal moderný a praktický dizajn. 10 kresiel a 12 taburetiek z pôvodného mobiliáru tak dostalo šancu na druhý život v novom limetkovom a staroružovom odtieni, ktoré korešpondujú so zeleno-ružovým logom knižnice. Okrem toho pribudol vozík na knihy, rôzne stupienky a schodíky, lavice na prezúvanie, vysoké stoličky, prenosná látková knižnica a podložky na sedenie. Všetky uvedené časti sa snažia z zjednodušiť pobyt v knižnici bežným návštevníkom, ale aj znevýhodneným skupinám obyvateľstva. V prvom rade však vytvárajú podmienky na spoločenské aktivity v knižnici. 

Hovorí knihovníčka Petra Martišová: „Snažíme sa verejnosti ukázať, že knižnica nemusí byť len o knihách. Skôr ju vnímame ako priestor na stretávanie sa a vymieňanie si názorov a vedomostí. Knižnica chce byť miestom pre zábavu a vzdelanie, ktoré nás bude posúvať v osobnom rozvoji a pomôže nám zregenerovať mozog aj dušu.“ Napriek tomu, že Obecná knižnica v Beluši nie je len o knihách, v lete v nej pokračuje so svojimi stretnutiami knižný klub. Pre deti organizuje knihovníčka motivačné aktivity vo forme Prečítaného leta a Veľkej knižnej pátračky. Okrem toho sa knižný fond rozrastie o viac ako 80 nových titulov a v knižnici si budete môcť za symbolický poplatok kúpiť vlastnú kovovú záložku s logom knižnice. Projekt Miesto pre komunity bez bariér podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

 

Autor: (ts-OcÚ Beluša, Petra Martišová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2018
Viete ako budete so svojimi deťmi tráviť jarné prázdniny?
Blížia sa jarné prázdniny. Deti sa tešia a rodičia iste premýšľajú nad programom, ktorý pripravia pre svoje ratolesti. Mesto Michalovce si počas jarných prázdnin nachystalo pre deti, ich rodičov a starých rodičov viaceré aktivity na trávenie voľného času.
viac
05.09.2018
Medzinárodná konferencia pripomenie dejiny a odkaz tábora Sobibor
Na pôde Univerzitnej knižnice Bratislava (UKB) sa v utorok uskutočnila medzinárodná konferencia, ktorá pripomenula tragické udalosti zo Sobiboru. V niekdajšom nacistickom vyhladzovacom tábore na území dnešného Poľska prišlo v období od apríla 1942 do októbra 1943 o život približne 170-tis. Židov.
viac
25.03.2021
ZŠ v Beluši vďaka úspešnému projektu modernizuje odborné učebne i knižnicu
Základná škola v Beluši prechádza výraznou zmenou odborných učební, a to v rámci projektu „Zlepšenie technického vybavenia – ZŠ Beluša“ s celkovou výškou oprávnených výdavkov 185 698,13 eur.
viac
02.03.2023
V Beluši zmodernizujú obecnú knižnicu, bude bezbariérová
V obci Beluša v Púchovskom okrese zrekonštruujú a zmodernizujú z eurofondov obecnú knižnicu takmer za 190 000 eur. Informoval o tom starosta Ján Prekop.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %