Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
02.03.2023 12:35

V Beluši zmodernizujú obecnú knižnicu, bude bezbariérová


Snímka zdroj: (Obec Beluša).


V obci Beluša v Púchovskom okrese zrekonštruujú a zmodernizujú z eurofondov obecnú knižnicu takmer za 190 000 eur. Informoval o tom starosta Ján Prekop.


"Z knižnice chceme vytvoriť dynamický priestor pre všetky generácie, kde chceme organizovať kultúrne a spoločenské aktivity. Aktuálne navštevuje knižnicu niekoľko stoviek čitateľov, jej technický stav si nutne vyžaduje stavebné úpravy," priblížil starosta s tým, že celkové náklady na rekonštrukciu budú 187.716 eur, obec sa na projekte bude podieľať sumou 30 000 eur.

V knižnici vymenia všetky povrchy, podlahy, osvetlenie, radiátory a okná. V interiéri budú nové omietky, linoleá nahradia stierky. Projekt na podporu udržateľnosti a odolnosti obecnej knižnice prinesie pre verejnosť okrem moderného vzhľadu aj bezbariérový prístup. Vznikne priamy vstup do zrekonštruovanej hygienickej časti a na sociálne zariadenia.

V rámci projektu získa knižnica nový nábytok, pribudnú detský a čitateľský kút, dva pracovné stoly s počítačmi, 30 stoličiek pre prednáškovú časť a pracovné zázemie pre zamestnanca. Knižnica dostane vlastný projektor a najmä elektronický program na správu knižničného fondu. V priebehu niekoľkých mesiacov bude treba zaevidovať viac ako 13 000 titulov.

Plánovaná prestavba knižnice sa začne pravdepodobne v jarných mesiacoch. Otvorenie sa plánuje v druhej polovici roka 2023.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2020
Zdravotné stredisko v Medvedzí prechádza modernizáciou
Zdravotné stredisko v Tvrdošíne – Medvedzí bude po novom modernejšie. Od polovice mája tu realizujú rekonštrukciu ambulancií i spoločných priestorov. Mesto Tvrdošín o tom informuje na oficiálnej webovej stránke.
viac
24.09.2020
Mesto chce kompletne zrekonštruovať športovú halu Mier
Športová hala Mier v Bardejove prejde kompletnou rekonštrukciou. Za účasti vedenia mesta a poslancov mestského zastupiteľstva sa tam tento týždeň konalo pracovné stretnutie.
viac
25.03.2021
ZŠ v Beluši vďaka úspešnému projektu modernizuje odborné učebne i knižnicu
Základná škola v Beluši prechádza výraznou zmenou odborných učební, a to v rámci projektu „Zlepšenie technického vybavenia – ZŠ Beluša“ s celkovou výškou oprávnených výdavkov 185 698,13 eur.
viac
12.04.2022
Kraj začal s rekonštrukciou objektov pre krajskú knižnicu v Prešove
Prešovský samosprávny kraj začal s realizáciou takmer 5,8 miliónového projektu rekonštrukcie objektu Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %