Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
12.07.2022 10:35

V júni napočítali 184 kamzíkov, z toho 36 tohtoročných mláďat


Ilustračná snímka: (tasr).


Na území Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) napočítali 184 jedincov kamzíka vrchovského tatranského, z toho bolo pozorovaných 36 tohtoročných mláďat. Prírastok populácie je na základe sčítania 19,6 percenta.


Informovala o tom v stredu webová stránka NAPANT s tým, že celoplošné zisťovanie početnosti kamzíka sa uskutočnilo 21. júna a celkovo sa na ňom zúčastnilo 27 pozorovateľov z radov zamestnancov Správy NAPANT, dobrovoľných členov stráže prírody, Štátnej ochrany prírody SR a Horskej záchrannej služby.

"Územie s výskytom kamzíka bolo rozdelené na 19 sčítacích úsekov. Okrem hlavného areálu výskytu kamzíka v NAPANT, teda od Králičky až po Ďurkovú, boli sčítacie úseky zriadené i v okrajových oblastiach výskytu, a to Kráľova hoľa, Salatín, Krakova hoľa – Poludnica. Vzhľadom na potrebu získania čo najpresnejších výsledkov sčítacie úseky pokrývali aj závery priľahlých dolín, ako Ludárovú dolinu, Lukový a Derešský kotol. Použila sa metóda vizuálneho pozorovania, respektíve sčítania všetkých pozorovaných jedincov v rámci úsekov," priblížil Martin Paličko zo Správy NAPANT.

Počas posledného celoplošného sčítania kamzíkov, ktoré Správa NAPANT organizovala naposledy v roku 2018, zistili početnosť 145 až 149 jedincov, z toho 37 až 39 mláďat. Podľa Palička aj na základe výsledkov predchádzajúcich sčítaní možno konštatovať, že početnosť kamzíka v Nízkych Tatrách má rastúci trend.

"Medzi zaujímavé a cenné pozorovania patrí útok orla skalného na čriedu kamzíkov v Derešskom kotli, počas ktorého došlo aj k fyzickému kontaktu medzi orlom a kamzíkom," dodal Paličko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.07.2020
Počet kamzíkov v Tatrách oproti vlaňajšku stúpol, narátali 972 jedincov
Výsledky jarnej kamzičej inventúry sú už známe. Na slovenskej a poľskej strane Tatier zapísali do sčítacích hárkov dokopy 972 kamzíkov. Oproti minulému roku je to nárast o 22 jedincov. Informovala o tom hovorkyňa Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) Martina Petránová.
viac
14.06.2022
Sčítanie kamzičej populácie bude tento rok o čosi skôr
Už o niekoľko hodín čaká Tatranský národný park (TANAP) pravidelné jarné sčítanie kamzičej populácie, keď spresnia počty jedincov na slovenskej i poľskej strane Tatier. Jeho výsledky zároveň ukážu, koľko mláďat pribudlo tento rok.
viac
09.08.2022
Najnavštevovanejším miestom počas sčítania turistov bol Hrebienok
Za jediný deň prešlo vysokohorským prostredím Tatranského národného parku (TANAP-u) celkovo 23 287 turistov a cyklistov. Vyplýva to z minulotýždňového sčítania návštevníkov.
viac
08.11.2022
Kamzíky v Tatrách sčítavali po prvý raz pomocou aplikácie
V slovenských a poľských Tatrách bude zimovať minimálne 1222 kusov kamzičej zveri. Na sčítavanie koncom októbra využila Správa Tatranského národného parku (TANAP) po prvý raz špeciálnu aplikáciu. Informovala o tom Jana Tomalová zo Správy TANAP so sídlom v Tatranskej Lomnici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %